Maia Sandu: Moment important pentru Republica Moldova. Speranţa de care au nevoie cetăţenii

Sursa foto: Facebook Maia Sandu
Sursa foto: Facebook Maia Sandu

Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova şi este speranţa de care au nevoie cetăţenii noştri. Procesul va fi unul complex, dar suntem determinaţi să parcurgem acest drum, susţine Maia Sandu, după recomandarea CE ca Republica Moldova să primească statutul de candidat la UE.

„Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înţelegerea că ţara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiţiei, combaterea corupţiei, administraţia publică şi drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în faţa cetăţenilor şi ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârşitul anului 2022”, a scris vineri pe Facebook Maia Sandu.

Ea susţine că această recomandare vine la trei luni şi jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE şi consolidează aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

„Este şi un pas enorm, raportat la punctul în care ţara noastră se afla în relaţia cu UE acum un an sau acum trei ani. Opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituţională a nivelului de pregătire generală şi în sectoare specifice a ţării noastre pentru calitatea de membră a UE, este şi principalul punct de referinţă pentru discuţia de la Consiliul European de săptămâna viitoare. Mizăm pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene şi vor acorda ţării noastre statutul de ţară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova şi este speranţa de care au nevoie cetăţenii noştri. Ştim că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinaţi să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea ţării noastre în spaţiul valoric european, pe calea progresului şi a bunăstării”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

Comisia Europeană a recomandat vineri ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană.

Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.

"Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană", se arată în recomandare. "Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului stagnează de câţiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat din 1999 şi nu se întrevăd perspective de aderare la UE.

Multe state europene se opun aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat este o decizie pur simbolică, afirmă oficiali europeni citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil. 

În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie. La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri.

Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze. Potrivit unor surse din cercurile Comisiei, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de 'potenţial candidat la UE'.

Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată încă de săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel