Maia Sandu, premiată de Fritz cu 30.000 de euro. Bogdan Chirieac explică de ce gestul nu e neapărat greșit

Foto: Facebook Agerpres
Foto: Facebook Agerpres

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în mijlocul unei controverse în urma acordării premiului "Timișoara pentru Valori Europene" de către primarul Dominic Fritz, titlu însoțit de o sumă generoasă de 30.000 de euro. 

Weekendul trecut, Maia Sandu a fost onorată cu această distincție, însă gestul a stârnit reacții critice și a fost sesizat Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova.

Administrația Prezidențială a fost cea care a făcut sesizarea la Centrul Național Anticorupție, exprimând îngrijorare cu privire la legalitatea primirii premiului financiar de către Maia Sandu.

Deputata PAS Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, a declarat în cadrul emisiunii Rezoomat la Rlive TV că legislația Republicii Moldova interzice șefului statului să accepte astfel de premii.

Ca urmare a acestei declarații, Administrația Prezidențială de la Chișinău a solicitat clarificări de la Centrul Național Anticorupție cu privire la premiul în valoare de 30.000 de euro. Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotisan-Sotnic, a subliniat că, din perspectiva instituției, aceste premii nu trebuie considerate cadouri și reprezintă o recunoaștere a progreselor Republicii Moldova în domeniul democrației și libertății.

„Premiile internaționale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile Președintei Republicii Moldova, constituie o recunoaștere a realizărilor tuturor cetățenilor și adeziunii față de valorile democrației și libertății”, a afirmat Irina Gotisan-Sotnic.

Aceasta a mai adăugat că Maia Sandu nu a primit încă premiul și că instituția prezidențială a solicitat clarificări pentru a obține un răspuns cu privire la modul în care legislația tratează astfel de situații. Gotisan-Sotnic a asigurat că, odată ce se va clarifica dacă legea permite primirea acestui premiu, instituția prezidențială va acționa transparent și va informa publicul cu privire la utilizarea acestor resurse. Controversa rămâne în atenția opiniei publice, iar decizia Centrului Național Anticorupție va fi așteptată cu interes.

Bogdan Chirieac: În Occident e ceva normal ca anumite companii să sponsorizeze premii, școli, universități. Numai la noi e de rușine

Banii oferiți cadou nu erau de la bugetul de stat, ci rezultă dintr-o strângere de fonduri la care au participat mai multe companii.

Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat la România TV că ideea unui premiu în bani către liderul unei alte țări nu este inerent greșită, cu atât mai mult având în vedere că suma nu a fost alocată din bugetul local.

„Există și Premiul Nobel pentru Pace, care poate fi acordat unor persoane politice. Iar premiul vine cu suma de un milion de dolari. L-a luat Barack Obama imediat după ce a fost ales președinte. Nu știu dacă a donat banii, dar e premiul lui. Iar în Occident e ceva normal ca anumite companii să sponsorizeze premii, școli, universități. Numai la noi e de rușine.

Doamna Maia Sandu nu a ridicat încă suma. Am înțeles că dacă o va ridica, aceasta urmează să fie donată. Nu facem acum o legătură între Fritz și comitetul Nobel, dar Barack Obama a primit cea mai prestigioasă distincție, iar banii nu cred că au fost donați”, a declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel