Maia Sandu a spus că relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă a fost "afectată dramatic" de invazia Rusiei asupra Ucrainei și că nu va recunoaște noua configurație teritorială a Rusiei.
Republica Moldova respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi consideră "false" aşa-zisele referendumuri desfăşurate de către Federaţia Rusă în mai multe regiuni ucrainene, a declarat vineri preşedinta Maia Sandu, care a precizat că Republica Moldova "nu recunoaşte nicio acţiune ulterioară a acestor referendumuri false", informează Agerpres.
Într-o conferinţă de presă, Maia Sandu a spus că relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă a fost "afectată dramatic" de invazia Rusiei asupra Ucrainei. "Noi am condamnat şi o să condamnăm în continuare acest război. Şi o să condamnăm aceste acţiuni, repet, care nu respectă dreptul internaţional şi care nu respectă integritatea şi suveranitatea altor ţări", a precizat Maia Sandu.
Ea a făcut aceste declaraţii după întrevederea cu Johannes Hahn, comisar european pentru buget şi administraţie, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.
La rândul său, oficialul european a avertizat că, drept urmare a decretului de mobilizare semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, ar putea apărea un nou val de refugiaţi, lucru atestat în mai multe state. Potrivit lui Johannes Hahn, în acest context UE va acorda sprijin Republicii Moldova "pentru a face faţă unor eventuale noi valuri de refugiaţi".
În opinia comisarului european, acţiunile liderului de la Kremlin arată disperare, dar şi confirmă faptul că nu mai este vorba despre o intervenţie specială, ci de un război.
"Am toată convingerea că Ucraina va fi capabilă să reziste acestor provocări, însă trebuie evident să ajutăm, în special ţările afectate, cum ar fi Republica Moldova. Pentru că a fost afectată profund de acest război şi vedem diferite manifestări ale modului în care a fost afectată - situaţia energetică, situaţia cu refugiaţii, dar şi impactul asupra comerţului şi economiei", a mai spus Johannes Hahn.
Citește și:
Ţările aliate vor continua să susţină Ucraina "atâta timp cât este nevoie" şi nu vor fi descurajate de "niciun simulacru de referendum", a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
El a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România - SUA: "De la securitate la prosperitate".
"Vom continua să susţinem Ucraina atâta timp cât este nevoie, vom continua să susţinem Ucraina în lupta dreaptă şi eroică pentru libertate, independenţă şi dreptul inalienabil de a-şi alege propriul drum. Niciun simulacru de referendum, nicio maşinărie de propagandă, nicio prezenţă militară, nicio retorică iresponsabilă nu ne va descuraja lupta noastră", a arătat oficialul.
Geoană a adăugat că "războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care este nevinovată, este un război dus împotriva valorilor noastre, ale unei lumi guvernate de reguli, nu de 'legea junglei'".
"Nu doar naţiunile noastre aliate trebuie să fie îngrijorate de precedentul periculos al acestui război ilegal şi barbar, ci toată lumea. Acesta este un test legat de modul în care va arăta lumea viitorului", a afirmat secretarul general adjunct al NATO.
Potrivit lui Mircea Geoană, "centrul de greutate al Europei se mută către Est".
"Fără îndoială, putem spune că România şi întregul Flanc Estic (...) sunt mai relevante strategic decât oricând", a spus el, citat de Agerpres.
Moscova anunţă rezultatul referendumurilor de alipire a regiunilor din Ucraina. Zelenski, SUA şi nu numai anunţă că nu recunosc aderarea regiunilor la Rusia
Federaţia Rusă a anunţat rezultatele referendumurilor din regiunile ocupate din Ucraina. Şi, după cum era de aşteptat, procentele sunt covârşitoare în favoarea alipirii la Rusia. Volodimir Zelenski, dar şi SUA anunţă că aceste rezultate nu vor fi recunoscute la nivel internaţional.
Moscova afirmă că cele patru provincii din estul şi sudul Ucrainei s-au pronunţat în mod covârşitor pentru alipirea la Rusia, în cadrul unor referendumuri contestate chiar şi de unii dintre partenerii săi fideli, precum Serbia sau China.
După cinci zile de vot în condiţii contestate vehement de comunitate internaţională, referendumul pentru alipirea celor patru regiuni ucrainene la Federaţia Rusă s-a încheiat. Potrivit exit-poll-urilor şi a datelor preliminare furnizate de comisiile electorale colectate la Comisia Electorală Centrală de la Moscova, au votat în favoarea integrării în Federaţia Rusă 98,19 % în Zaporojie, 97,91% în Doneţk, 97,82% în Luhansk şi 96,97 % în Herson, transmite Rador.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu