Republica Moldova îşi respectă statutul de neutralitate şi îşi îndeamnă cetăţenii să nu se lase manipulaţi de vocile care afirmă contrariul, a declarat marţi preşedintele Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune şi radio 'Vocea Basarabiei', în care s-a referit, de asemenea, la provocările ce ţin de securitatea energetică a republicii, atrăgând atenţia asupra riscului ca Gazprom să nu mai livreze gaze Republicii Moldova.
'Republica Moldova îşi respectă neutralitatea. Haideţi să nu ne lăsăm manipulaţi de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruşi de la Chişinău sau de cel de la Moscova. Republica Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea. Constituţia noastră nu ne interzice să avem armată naţională, dimpotrivă. Deci, aceasta este prevederea constituţională, să avem armată, armată dotată, ca să poată să-şi apere ţara. Este datoria noastră', a declarat Maia Sandu, citată de portalul Agora.md.
Totodată, Maia Sandu a insistat asupra rezolvării conflictului transnistrean doar pe cale paşnică. 'Republica Moldova este o ţară paşnică şi va rămâne în continuare o ţară paşnică, noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale paşnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chişinău, nu Chişinăul a atacat ţara vecină. Federaţia Rusă a atacat o ţară vecină', a declarat Maia Sandu la 'Vocea Basarabiei'.
'În momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru e firesc ca şi noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra, doar că, iată, se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze. Repet: noi suntem o ţară paşnică şi vom rămâne o ţară paşnică, avem armată naţională şi trebuie să avem grijă de armata noastră naţională, în special în situaţia de război provocată de Federaţia Rusă', a subliniat ea. Referindu-se la situaţia din sectorul energetic, preşedintele Republicii Moldova a declarat că sunt luate în calcul toate scenariile.
'Pentru această iarnă, bineînţeles că ne pregătim pentru toate scenariile, dar există şi acest risc ca Gazprom să ne deconecteze. Există riscul că, chiar dacă nu ne deconectează Gazprom-ul, dacă preţurile vor creşte şi mai departe, atunci, chiar şi în contractul actual, preţurile devin inaccesibile. (...) Guvernul a transmis un mesaj foarte clar că în momentul în care Gazprom va decide, dacă va decide să deconecteze Republica Moldova de la gaze, asta va însemna automat deconectarea atât a malului drept al Nistrului, cât şi a celui stâng. Nu ştim dacă asta va influenţa sau nu decizia Moscovei, dar, din punctul nostru de vedere, aici lucrurile sunt foarte clare', a spus preşedinta Maia Sandu.
Republica Moldova se pregăteşte pentru situaţia în care Gazprom ar putea să limiteze livrările de gaze naturale pentru republică. Procentul probabil variază între 35% şi 100%, a declarat anterior ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, notează Agora.md, scrie Agerpres.
Maia Sandu spune despre Republica Moldova că este "o ţară mică, cu inimă mare". Iată mesajul complet!
"Acum șase luni, liniștea vecinilor noștri ucraineni a fost spulberată de un război crunt, care continuă să le distrugă satele și orașele, și să răpească vieți omenești. Din prima zi, oamenii din Moldova au respins răul războiului și și-au deschis larg casele și inimile pentru copiii, femeile și bătrânii Ucrainei, care fugeau din calea distrugerii și a morții. Am demonstrat astfel nouă înșine și lumii întregi, printr-o solidaritate de admirat, că suntem gata să-i ajutăm pe cei, cărora le este mai greu decât nouă. Iar faptele noastre au arătat că suntem o țară mică cu inimă mare.
În preajma Zilei Independenței Republicii Moldova, vă îndemn să nu uităm, să păstrăm și să amplificăm această imagine de unitate și bunătate, pe care o avem astăzi despre noi ca popor și ca țară - ea ne spune că putem conta unii pe alții", a scris Maia Sandu vinerea trecută pe Facebook.
Ce mesaj a dat de Ziua Independenţei Republicii Moldova pentru poliţie şi eroi
"I-am salutat azi, de Ziua Independenței, pe foștii și actualii angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”. I-am omagiat pe eroii care acum 30 de ani și-au dat viața pentru libertatea noastră în luptele de pe Nistru. Mi-am exprimat recunoștința față de polițiștii care s-au aflat în prima linie de combatere a pandemiei de Covid-19 sau cei care au lucrat, zi și noapte, la gestionarea fluxului enorm de refugiați din primăvară. Prin aceste fapte, poliția devine o instituție de încredere a statului nostru. I-am îndemnat pe polițiști să rămână în continuare în serviciul țării și al cetățenilor, iar noi îi vom susține în munca lor.
Doar printr-un efort comun vom reuși să facem din poliție o instituție modernă, integră și profesionistă, care să apere interesele societății, să asigure ordinea în țară și securitatea oamenilor. Pentru a ne crește copiii în liniște și pace, și a ne construi liber destinul.
Tot astăzi, pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu, pentru merite în combaterea criminalității, contribuție la consolidarea frontierei de stat și la asigurarea legalității și ordinii de drept, am conferit mai multor angajați ai sistemului Afacerilor Interne distincții de stat", a scris Maia Sandu pe Facebook. Vezi știrea inițială aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci