Maia Sandu, victima unui clip deepfake de Revelion / „Soros, totul pentru tine” / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Maia Sandu este, din nou, victima unui videoclip deepfake.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, se confruntă din nou cu un atac din partea celor care creează clipuri deepfake cu chipul acesteia. În cel mai recent astfel de clip, un personaj virtual ce seamănă într-o foarte mare măsură cu Maia Sandu vorbește în limba rusă și transmite un mesaj de Revelion cetățenilor de peste Prut.

„Dragii mei moldoveni, sunt la fel ca voi și fără niciun ajutor din partea Moldovei, dar măcar bine că America oferă ajutor sistematic. Vă urez să munciți productiv în Noul An, iar eu o să mă odihnesc. Puteți să nu aveți nicio îndoială, o să mă odihnesc pentru toată Moldova.

An Noul este despre minuni și eu sper că eu, prin minuni, voi reuși să-mi mențin funcția. Mă descurc cum pot. Votați pentru mine, dar în general mie nu-mi plac surprizele. Eu sunt de părere că stabilitatea în toate sferele vieții este drumul nostru. Sunt mulțumită că economia degradează, iar contul meu se îngrașă”, spune personajul virtual care seamănă cu Maia Sandu.

În plus, avatarul spune că tot ceea ce face este pentru magnatul George Soros:

„Soros, totul pentru tine“, precizează personajul virtual.

În ultimele luni, atât președintele de la Chișinău, cât și alți lideri politici din România, au fost victime ale fenomenului deepfake. Majoritatea imaginilor cu aceștia au fost postate pe rețelele TikTok și Telegram, însă unele clipuri au ajuns și pe Facebook și YouTube.

Reacția administrației prezidențiale

„Administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele și canale. În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei și a conducerii democratice, imaginea șefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii și a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, în consecință să slăbească instituțiile democratice din Moldova. 

Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că informațiile distribuite în spațiul public, însoțite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake.

Președinția dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului și condamnă aceste practici de dezinformare. Îi îndemnăm pe toți cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și sigure, iar informația din alte surse să o verifice”, a precizat președinția Republicii Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel