Sondaj IRES: Naționala are de 6 ori mai mulți fani după EURO 2024. Generația de suflet, echipa favorită "top of mind"

Evoluția Echipei Naționale a României la EURO 2024 a generat multă emoție și pasiune în rândul românilor, reprezentând evenimentul sportiv al începutului de vară, potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Faptul că pentru prima dată, după 24 de ani, Naționala a depășit faza grupelor la un turneu final, a readus în prim plan valențele sociale ale fotbalului, iar pentru trei săptămâni, românii au fost uniți de susținerea lor pentru Tricolori.

Dincolo de rezultate, dincolo de spectacolul din tribune și din jurul arenelor, studiul IRES a evaluat percepțiile, atitudinile și sentimentele pe care le au românii cu privire la evoluția Echipei Naționale de Fotbal a României la EURO 2024.

Cele mai importante concluzii ale studiului

  • Tricolorii au de șase ori mai mulți susținători decât în 2022 în rândul românilor care urmăresc meciuri de fotbal.
  • Proporția românilor care au o părere bună și foarte bună despre Echipa Națională de Fotbal a României aproape s-a dublat față de anul 2022, înregistrând o creștere de 90%.
  • Aproape 7 din 10 români se simt mai mândri că sunt români, după performanțele Naționalei de la EURO 2024.
  • 84% dintre români cred că, după parcursul Naționalei de fotbal la EURO 2024, respectul pentru România în lume va crește.
  • Peste 9 din 10 români sunt mulțumiți de rezultatele obținute de Națională la EURO 2024.
  • Nivelul credibilității Federației Române de Fotbal crește cu 72% față de anul 2021, iar încrederea că actuala conducere a FRF reprezintă corect interesele fotbalului românesc este acum mai mare cu 120% față de anul 2022.

Românii și sportul

Aproape două treimi dintre românii adulți spun că nu practică niciun sport. Un sfert obișnuiesc să practice sport de plăcere și fac acest lucru ocazional, iar 13% practică un sport de plăcere, dar în mod regulat. Doar 0,3% spun că practică sport de performanță.

Consumul de competiții sportive în rândul românilor este cel mai ridicat la televizor (79%). Aproape unul din trei români urmărește competiții sportive pe internet și aproape unul din patru le urmărește, live, la locul desfășurării acestora.

Peste o treime (36%) dintre participanții la sondaj se declară foarte interesați de fotbal. O proporție similară spun că sunt puțin interesați, în timp ce puțin peste un sfert recunosc că sunt foarte puțin sau chiar deloc interesați de acest sport.
 
SuperLiga și Cupa României sunt competițiile fotbalistice interne cele mai urmărite de către români – 49%, respectiv 46% dintre respondenți, urmate de Liga 2 masculin. 35% dintre intervievați spun că nu urmăresc meciuri din competițiile interne de fotbal.

Puțin peste un sfert (27%) dintre participanții la sondaj asistă din tribune la meciuri de fotbal, 7% dintre respondenți merg la partidele de fotbal de peste 10 ori în decursul unui an, iar 20% merg mai rar de 10 ori.

În acest context, procentul celor care declară că au urmărit, în ultimul an, un meci de fotbal este foarte ridicat – 72%, dar explicabil prin desfășurarea EURO 2024, ediție la care a participat și Echipa Națională de Fotbal a României.

Tricolorii au acum de șase ori mai mulți susținători decât aveau în anul 2022, iar părerea bună și foarte bună despre ei aproape s-a dublat. Dacă în anul 2022, doar unul din zece români care au urmărit meciuri de fotbal indica Echipa Națională ca fiind cea care îi vine pentru prima dată în minte și pe care o susține cel mai mult, după EURO 2024 șase din 10 români spun că Naționala este echipa favorită top of mind.

Cu 7% crește și procentul celor care au, după EURO 2024, o părere foarte bună despre Echipa Națională de Fotbal, față de luna aprilie 2024.

Dar creșterea favorabilității pentru Echipa Națională a României este spectaculoasă: dacă ne raportăm la datele unui sondaj similar realizat în anul 2022, potrivit cărora doar 49% dintre respondenții care au urmărit cel puțin un meci de fotbal în ultimul an spuneau că au o părere bună și foarte bună despre Tricolori, observăm că acest indicator înregistrează o creștere de 90% (93% în iulie 2024, față de 49% în 2022).

Partida România – Belgia – cea mai urmărită de la EURO 2024. Peste două treimi dintre români au urmărit partidele disputate de România în cadrul EURO 2024.

Partida România – Belgia, al doilea meci disputat de Tricolori în faza grupelor, a fost cea mai urmărită de către români (86%). Pe locul al doilea se clasează partida România – Țările de Jos, din optimi (84%), urmată de România – Ucraina (83%) și de România – Slovacia (77%).

Cei mai mulți dintre români au urmărit meciurile Naționalei de la EURO 2024 în direct (peste 90% în cazul fiecărei partide), la televizor, aflându-se acasă, împreună cu familia sau cu prietenii (60%).
 
Evoluția României la EURO 2024 a fost subiect de discuție pentru 53% dintre români. 88% au discutat cu familia și cu prietenii, 32% cu colegii de muncă sau de școală, 7% au purtat aceste discuții în mediul online, cu persoane cunoscute sau nu.

Fotbalul crește respectul României în lume

Parcursul Tricolorilor la EURO 2024 a crescut sentimentul de mândrie al românilor cu privire la calificarea echipei la turneul final. Dacă în aprilie 2024, 55% dintre participanții la sondajul IRES se declarau foarte mândri de calificare, în iulie 2024, după competiție, procentul crește la 64%.

Jumătate dintre români (56%) se simt foarte mândri pentru modul în care a evoluat echipa României la turneul final desfășurat în Germania.

O treime dintre respondenți au avut sentimente de bucurie și un sfert s-au simțit mândri atunci când au urmărit manifestările fanilor prezenți în Germania, la partidele disputate de Tricolori.

Aproape șapte din 10 români spun că performanța Naționalei la EURO 2024 îi determină să fie acum mai mândri că sunt români și 84% dintre ei cred că, după parcursul Tricolorilor la turneul final din Germania, respectul pentru România în lume va crește.

În contextul evoluției Naționalei la EURO 2024, trei sferturi dintre respondenți cred că românii sunt o națiune de învingători, în timp ce 18% sunt de părere că suntem o națiune de învinși.

Peste 90% dintre români sunt mulțumiți de rezultatele obținute de Națională la EURO 2024

Prin evoluția de la EURO 2024, Tricolorii au depășit așteptările a peste 30% dintre români -  25% dintre participanții la sondaj au spus că se așteptau ca Naționala să nu depășească faza grupelor, iar 6% au recunoscut că nu aveau nicio așteptare; în același timp, Tricolorii au îndeplinit așteptările celor 18% dintre intervievați care au menționat că se așteptau ca echipa să ajungă în optimi.

Nu puțini sunt cei care au așteptat de la Echipa Națională performanțe mai bune decât cele obținute: unul din 10 români s-a așteptat ca Tricolorii să ajungă în sferturile turneului, un procent similar ca aceștia să ajungă în semifinale, iar unul din patru au avut așteptarea ca Naționala să câștige EURO 2024.
 
Totuși, peste 90% dintre participanții la sondaj se declară mulțumiți de rezultatele obținute de Naționala României la EURO 2024. Doar 3% se declară destul de nemulțumiți, iar 2% foarte nemulțumiți.

Publicul – al 12-lea jucător

Peste 80% dintre respondenți spun că recentele performanțe ale Naționalei de Fotbal a României (calificarea și evoluția de la EURO 2024) se datorează în mare și foarte mare măsură jucătorilor (84%), antrenorului Edward Iordănescu (81%), dar și spectatorilor prezenți în număr mare în tribune (81%). 68% cred că performanțele se datorează în mare și foarte măsură susținerii pe care echipa a  avut-o din partea presei, 62% - investițiilor făcute în academiile de juniori de către cluburile de fotbal din România, 54% - tuturor antrenorilor pe care i-a avut Naționala în ultimii 10 ani,  50% - norocului, iar 43% - măsurilor luate de Federația Română de Fotbal în ultimii 10 ani. 

EURO 2024 determină renașterea încrederii românilor în Națională și în viitorul fotbalului românesc și consolidează încrederea în Federația Română de Fotbal.

Rezultatele de la EURO 2024 determină creșterea încrederii românilor în echipa Națională de Fotbal (68%), dar și în viitorul fotbalului românesc (63%). Nu același lucru se întâmplă și în cazul încrederii în calitatea campionatului intern de fotbal: 47% dintre participanții la studiu spun că încrederea lor a rămas la fel, 40% că a crescut, iar 7% că a scăzut.

Performanța Echipei Naționale influențează în mod direct și percepția pe care românii o au despre Federația Română de Fotbal.

Nivelul credibilității FRF în rândul românilor care urmăresc meciuri de fotbal a înregistrat o creștere de peste 70% în ultimii 3 ani: dacă în anul 2021, 28% dintre participanții la un studiul similar spuneau că FRF este credibilă și foarte credibilă, după EURO 2024 procentul acestora a ajuns la 48%.

Dacă în anul 2022 doar 20% dintre români spuneau că au multă și foarte multă încredere că actuala conducere a Federației reprezintă corect interesele fotbalului românesc, după EURO 2024 procentul ajunge la 44%, ceea ce reprezintă o creștere de 120% a acestui indicator.

Românii privesc cu optimism spre Campionatul Mondial de Fotbal din 2026

După evoluția de la EURO 2024, românii sunt optimiști cu privire la șansele Echipei Naționale de a se califica la Campionatul Mondial de Fotbal care va avea loc, în anul 2026, în SUA, Mexic și Canada. Peste o treime (37%) dintre participanții la sondaj cred că Tricolorii se vor califica cu certitudine, 50% spun că probabil se vor califica, 6% au îndoieli și cred că probabil echipa nu se va califica, în timp ce 5%  sunt convinși că Naționala nu se va califica la acest turneu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel