Studiu: Și maimuțelor le place alcoolul

Foto Ilustrativ/Pexels Midory S Niwa Reyes
Foto Ilustrativ/Pexels Midory S Niwa Reyes

Maimuțele păianjen preferă fructele fermentate (și alcoolice) în detrimentul fructelor proaspăt coapte – pasiunea noastră pentru alcool vine de aici?

De ce nouă oamenilor le place atât de mult alcoolul?

Cea mai probabilă explicație este evolutivă: strămoșii noștri și-au descoperit pasiunea pentru etanol și ne-au transmis-o și nouă.

Este o teorie care a fost formulată în urmă cu douăzeci de ani  de dr. Robert Dudley de la Universitatea din California și are chiar un nume: ipoteza maimuței beate.

Acum, un nou studiu publicat în Royal Society Open Science propune prima dovadă practică a acestei teorii, arătând că maimuțele păianjen ale lui Geoffroy preferă fructele fermentate decât fructele coapte, deoarece primul conține etanol – și, prin urmare, este mai bogat din punct de vedere energetic.

Ipoteza maimuței beate poate fi explicată astfel: nouă oamenilor ne place alcoolul pentru că maimuțele, care au venit înaintea noastră, l-au găsit hrănitor și bogat în calorii și ne-au transmis preferințele. 

Alcoolul cu pricina este etanolul, iar strămoșii noștri au aflat că fructele puțin prea coapte, în fermentație, produc suficient pentru a le satisface nevoile energetice (dar nu suficient pentru a le îmbăta).

Multe animale, de la veverițe la elefanți , cunosc acest „truc” nutrițional și merg în căutarea fructelor fermentate atunci când au nevoie să se hrănească; ceea ce încă nu știam, însă, este dacă speciile care se îmbată sunt capabile sa metabolizeze și alcoolul pe care îl ingerează.

Pentru a afla, echipa de la Universitatea de Stat din California care a efectuat studiul, a examinat obiceiurile alimentare ale unei populații de maimuțe păianjen  care trăiesc pe insula Barro Colorado, Panama, în special prin analiza rămășițelor pe jumătate mestecate ale fructelor. 

Primul lucru pe care l-a descoperit echipa a fost că rămășițele în cauză conțin în medie 1-2% etanol, ceea ce arată că maimuțele păianjen au o preferință pentru fructele ușor alcoolice față de cele „normale”. 

În al doilea rând, și chiar mai important, o analiză de urină a maimuțelor a relevat prezența metaboliților legați de digestia alcoolului: înseamnă nu numai că maimuțelor le place pentru că are un conținut ridicat de energie, ci și că sunt capabile să-l digere.

Potrivit autorilor, aceasta este o dovadă importantă pentru a susține ipoteza maimuței beate.

Sursa articol: Focus

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel