Economistul Adrian Câciu a răbufnit după ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că majorarea pensiilor se va decide abia după ce ministerul Finanţelor va emite raportul privind bugetul la jumătatea anului. Acesta a lansat acuze de ipocrizie şi manipulare.
"O analiză raportat la afirmația potrivit căreia se va lua o decizie cu privire la majorarea pensiilor doar după ce se va ști cum sunt încasările la buget după primele șase luni. Spun din start că afirmația este de-a dreptul ipocrită și manipulatoare din cel puțîn trei puncte de vedere:
1. Banii pentru majorarea pensiilor au fost prevăzuţi în legea bugetului asigurărilor de stat, lege adoptată prin Asumarea Răspunderii. Când alegi calea de Asumare a Răspunderii(am scris intenționat cu majuscule, să accentuăm realitatea așa cum este ea) îți asumi tot ce ai prins în buget, bun sau rău.
Cu alte cuvinte, nu altcineva decât Guvernul și-a asumat majorarea punctului de pensie cu 40%, nelăsând Parlamentului, dar și altor instituții, participarea la dezbateri și decizie. Amintesc faptul că Legea nr. 6/2020 este o lege promulgată de Președintele României. La aceasta adaug și rectificarea bugetară făcută în aprilie 2020 care păstreaza în buget majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie.
Prin rectificarea și păstrarea acestei alocări, se înțelege o nouă asumare asupra acestui demers.
2. Legea pensiilor care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% este o lege promulgată, astfel că o decizie a fost deja luată la adoptarea și promulgarea legii și întărită cum am arătat la punctul 1.
3. Ajungând la ipocrizia afirmației potrivit căreia Guvernul așteaptă să vadă cum sunt încasările pe primele șase luni, haideți să spunem adevărul:
Anul 2020 a început pe deficit. Pentru prima dată în 15 ani, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit încă din prima lună a anului. Dacă am lua de bună afirmația la care m-am referit, nu ar fi trebuit introdusă nici o cheltuiala nouă, pentru că, nu-i așa, sunt probleme la veniturile bugetare.
Dar, ce să vezi? După ce că se ajunsese cu un deficit de 18 miliarde lei la luna martie 2020 (1,67% din PIB), prin rectificarea din aprilie 2020 se introduc cheltuieli noi, iar deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat crește cu peste 6 miliarde lei.
Nu discut oportunitatea cheltuielilor suplimentare ci discut principiul în raport cu încasările bugetare.", a scris Adrian Câciu pe Facebook.
"Creşterea cheltuielilor bugetare a fost făcută prin decizie politică, asumată prin ordonanța de rectificare, neinvocându-se nici o clipă situația încasărilor bugetare care să permită realizarea acestor cheltuieli.
Mai mult, creșterea cheltuielilor bugetare s-a făcut pe seama creșterii deficitului public anual de la 3,6% din PIB la 6,7% din PIB. Deficit aproape dublu. Asta înseamnă că rezolvarea deficitului se face pe datorie, fapt asumat de guvern. Șomajul tehnic, măsurile de reinserție, tot ce vine pe asistență socială suplimentar se face pe datorie, pe împrumut.
Și totuși nimeni nu a comentat, nimeni nu a invocat falimentul bugetar, deși deficitul nou creat este de trei ori mai mare decât costul deficitului creat de majorarea punctului de pensie.
Și iată cum asistăm la un dublu standard, la un dublu limbaj, la o ipocrizie politică și nu numai fără precedent, în care ni se explică cât de toxică ar fi majorarea pensiilor care impacteaza 5 milioane de persoane, în timp ce am crescut deficitul cu 32,5 miliarde lei pe măsuri al căror impact este anulat de perioada imediat următoare aplicării ajutorului.
Adică se rămâne cu datoria, iar stimulul nu se vede în economie și nu are efect de rundă a două să intoarcă din bani către buget. Iar aici puteți observă singuri:cei care au primit șomaj tehnic nu sunt mai consolidați, nu au o stabilitate financiară mai mare ci din contră, este din start mai mică cu 25%.", a mai scris economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News