Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre majorarea pensiilor şi controversele din jurul acestui subiect.
Luni, 21 noiembrie, ministrul Muncii, Marius Budăi va da explicații în Parlament despre situația pensiilor. Se știe că pensiile vor crește de la 1 ianuarie, dar deocamdată procentul majorărilor este o dispută între partidele aflate la guvernare. Cei de la PNL susțin o majorare de 15%, în timp ce PSD susține că este necesară o majorare de până în 10%, plus ajutoare pentru cei vulnerabili.
Sunt discuții și în ceea ce privește pensiile speciale, în condițiile în care România s-a angajat prin PNRR să elimine aceste pensii până la sfârșitul acestui an. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, țara noastră va pierde banii din PNRR. Despre aceste subiecte a vorbit la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac, care a spus la ce ne putem aștepta de la explicațiile ministrului Muncii.
"Nu știm. Adevărul este că nu știm. La fel cum nu am știut și nu este clar nici acum ce e cu compensarea la energia electrică și la gaz, la energie în general, la fel nu știm cum e cu pensiile. Deci, e anvelopa de 15%, care se mărește într-o parte, se dau ajutoare speciale în altă parte, sunt favorizați cei cu pensiile mici, sunt defavorizați cei cu pensiile pe contributivitate, deci e dreptul omului, care, mă rog, au muncit mult, mai bine și au pensii mai mari.
Este o întreagă nebunie. Se pare că nu se armonizează sub nicio formă partea socialistă și cea liberală. Singurul lucru cu care sunt de acord este majorarea pensiilor speciale și a salariilor la stat, fiindcă o dată cu creșterea salariului minim pe economie, cum vor dânșii, de la 2200 la 3000 de lei, va fi un salt înainte și în pensiile speciale și în salariile la stat", a declarat Bogdan Chirieac.
Silviu Mănăstire, secretarul general adjunct al Partidului Național Liberal, a explicat care este perspectiva coaliției de guvernare în ceea ce privește pensiile speciale și care este opinia sa vis-a-vis de pensiile militarilor:
"Știți că, odată cu majorarea salariului minim, pe care o propune coaliția, se vor majora și mai mult pensiile speciale. Ne uităm la 100 de lei la cei care au stat 30-40 de ani în câmpul muncii și la pensiile speciale vom dar cu miile de lei în plus", a spus Bogdan Chirieac.
"Discuția despre pensiile speciale este una veche. PNL și-a asumat niște lucruri când a intrat la guvernare și nu a reușit să le implementeze. Nu dau vina pe fosta guvernare PNL-USR, sunt proaspăt membru PNL, iar ce s-a întâmplat în trecut știm. Opinia mea este următoarea!
Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, așa cum cei de la USR au trecut în PNRR. Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Numai cei de la USR, în frunte cu Cristian Ghinea, nu au știut, nu au vrut sau au fost rău intenționați. Celelalte tipuri de pensii speciale, de pildă angajații din zona parlamentară, funcționarii, care beneficiază de aceste pensii speciale, în cazul lor se discută de creșterea perioadei la care poți să ieși la pensie, ca număr de ani, și creșterea vârstei. Nu e normal ca un tânăr comisar de poliție, la 41 de ani, să iasă cu pensie de 10.000 de RON, sau un funcționar parlamentar, după 20 de ani, să iasă cu 85% din ultimul salariu pe care i-l dă șeful lui direct din aparatul birocratic al Parlamentului. Atunci, se reduce de la 85% la un 50-60% și se crește și vârsta, dar și perioada", a spus Silviu Mănăstire. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu