Majorarea plafonului neimpozabil pentru pensiile militare la 3.000 de lei, în atenția Ministerului Finanțelor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de Ordonanță de Urgență privind majorarea plafonului lunar neimpozabil pentru pensiile militare a fost publicat de Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor propune majorarea plafonului lunar neimpozabil la 3.000 de lei și în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr. 223/2015, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

”Se propune majorarea plafonului lunar neimpozabil, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, și în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, de la aceeași dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivității, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență, publicat marți seara de instituție, scrie Agerpres.

Citește și: Lege mult așteptată de pensionari a fost promulgată de Klaus Iohannis

Parlamentarii au votat ridicarea plafonului de la 2.000 de lei la 3.000 de lei

Propunerea vine în contextul în care, începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, potrivit prevederilor Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale, în cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivității, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Astfel, Ministerul Finanțelor a explicat, în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ publicat marți seara, că pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară având în vedere că, din 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din solda/salariul lunar brut o contribuție individuală la bugetul de stat, a cărei cotă este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și care se virează la bugetul de stat.

”Acest context legislativ face dificilă determinarea componentei contributive a pensiilor militare, fapt ce defavorizează beneficiarii acestor drepturi de pensie față de alte categorii de pensionari, cu precădere față de beneficiarii de pensii de serviciu, în sensul în care pentru pensiile militare se aplică cotele progresive de impozitare prevăzute de legislația fiscală pentru componenta necontributivă, deși aceste pensii au o componentă contributivă, dar care nu poate fi determinată. Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie.

Având în vedere faptul că regimul fiscal aplicabil veniturilor din pensie acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare este defavorabil atât din perspectiva cotelor de impozitare, cât și din cea a nivelului plafonului neimpozabil utilizat la stabilirea impozitului pe venit, se impune majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru beneficiarii de pensii militare”, se precizează în documentul citat.

Boloș: O măsură de justiție și echitate

Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură.

”Reamintesc că legea adoptată recent în Parlament privind creșterea plafonului neimpozabil pentru pensii de la 2.000 de lei la 3.000 de lei s-a referit doar la pensiile bazate pe contributivitate, deci nu a inclus și pensiile ocupaționale, adică cele ale pensionarilor militari.

Este, așadar, o măsură de justiție și echitate, care vine în întâmpinarea nevoilor reale ale celor care contribuie la securitatea națională, indiferent de contextul economic”, a scris Boloș pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel