Dublarea rezervei de aur a BNR de la 103 tone la 200 de tone ar avea mai curând un impact psihologic şi de siguranţă suplimentară, însă din punct de vedere al valorii ar însemna o parte nesemnificativă a rezervei, a declarat directorul din cadrul BNR, Eugen Rădulescu. Precizarea vine după ce președintele PSD, Victor Ponta, a declanșat un conflict pe tema rezervelor de aur ale BNR.
"Nu aş putea să mă pronunţ dacă este bine sa nu (să fie majorată rezerva de aur - n.r.). Oricum ar fi, poate fi considerată numai ca un mic element de sprijin. Până la urmă, cât înseamnă aurul acesta pe care îl avem noi în momentul de faţă? Undeva pe la 3 miliarde de euro, în condiţiile în care rezerva noastră este de peste 30 de miliarde de euro, deci este o mică porţiune. Poate fi un factor de stabilitate sau securitate. Aurul are un rol mai ales când eşti într-o situaţie mai puţin avantajoasă, cum este cea a României în momentul de faţă. Are un rol psihologic, de securitate suplimentară, altminteri însă nu aduce un randament ridicat. Este bun la momente grele", a declarat Eugen Rădulescu pentru newsin.
Acesta a precizat că acest proces de extracţie şi de majorare a rezervei va dura mulţi ani şi nu se ştie dacă mulţi ani de acum înainte aurul va continua să crească din punct de vedere al valorii sau nu.
"Deocamdată suntem într-o conjunctură care l-a împins în sus, aşa cum a împins şi francul elveţian. Însă măsura în care vor rămâne lucrurile în acelaşi fel peste cinci sau şapte ani este de văzut", a spus Rădulescu.
Potrivit acestuia, BNR nu a cumpărat aur de multă vreme, iar în momentul în care BNR ia aurul în rezervă, atunci îl cumpără la preţul pieţei.
De asemenea, Eugen Rădulescu a declarat că minele de aur din România s-au închis pentru că raportul între cât costa o tonă de aur şi cu cât se vindea o tonă de aur era "undeva pe la 7 la 1".
Citește și:
Ponta se ceartă cu Băsescu pe rezerva de aur a BNR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu