Majorarea salariilor în sănătate poate avea un efect neaşteptat asupra sistemului, consideră ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Majorarea salariilor în sănătate poate duce la... economii în bugetele spitalelor şi la o folosire mult mai judicioasă a fondurilor. Pentru că se întrerupe, astfel, un lanţ al slăbiciunilor: medicii aveau salarii reduse - pacienţii considerau că e bine să le dea atenţii în plic medicilor iar aceştia, la rândul lor, se simţeau obligaţi să suprainvestigheze pacienţii care le ofereau atenţiile respective, pentru a-i răsplăti. Ceea ce ducea, în final, la cheltuieli nejustificate din fondurile spitalelor.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, invitata lui Val Vâlcu la Interviurile DC News apreciază că majorarea salariilor medicilor poate avea efecte pozitive asupra sistemului, prin eliminarea suprainvestigării nejustificare a pacienţilor.
[citeste si]
"E vorba şi de demnitate medicului. Am discutat cu mulţi medici şi nu erau încântaţi de ideea plicului. Pentru că până la urmă, cel care-ţi oferă are senzaţia că te-a cumpărat. E o mentalitate. E foarte clar că aceasta se întâmplă.Şi toţi spuneau că un salariu corespunzător i-ar face să se îndepărteze.
Pe de altă parte, această condiţionalitate – că bun, nu cerea medicul dar până la urmă pacientul se simţea cumva obligat... Aceasta îl obliga, de exemplu, pe medic să-l suprainvestigheze. Suprainvestigaţia înseamnă bani cheltuiţi de către un spital pe un lucru care nu era necesar în momentul respectiv.
Şi atunci, uite că majorând salariile, eliminând această variantă a plicului, poate mai reechilibrăm un pic şi cheltuielile acestea de reactivi, cheltuieli de laborator şi aşa mai departe. Pentru că, repet, suprainvestigarea în acest moment este o problemă", consideră Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
DECLARAŢIA MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII AICI:
ÎNTREAGA EMISIUNE AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News