Majoritatea australienilor ar sprijini SUA în război cu China

Fotografie de la Patrick McLachlan/ Pexels
Fotografie de la Patrick McLachlan/ Pexels

Pentru prima dată, o parte a australienilor spun că ar sprijini Statele Unite dacă ar decide să intervină în timpul unei invazii chineze a Taiwanului, potrivit unui sondaj important din această săptămână.

Aproximativ 64% dintre australieni au văzut un potențial conflict militar între SUA și China ca o ”amenințare critică” la adresa intereselor naționale ale Australie.

Puțin peste jumătate dintre respondenți — 51%— au fost de acord cu desfășurarea Forțelor de Apărare Australiane ”dacă China ar invada Taiwan și Statele Unite vor decide să intervină”, în creștere cu opt puncte procentuale față de 2019, arată sondajul potrivit Newsweek.

Două treimi — 60% — au susținut că forțele australiene ar trebui să fie folosite pentru a desfășura operațiuni pentru libertatea navigației ”în Marea Chinei de Sud și în alte zone disputate revendicate de China”, au arătat rezultatele.

Sondajul a 2.006 de adulți australieni a fost efectuat între 15 și 28 martie pe fundalul invaziei Rusiei în Ucraina. Răspunsurile la întrebările despre China ar fi venit într-un moment scăzut al relațiilor dintre Canberra și Beijing și pe fondul tensiunilor de ani de zile între Beijing și Taipei.

În august 2021, un sondaj realizat de Consiliul pentru Afaceri Globale din Chicago a constatat, de asemenea, pentru prima dată, că peste jumătate dintre americani — 52% — au aprobat folosirea forțelor americane pentru a apăra Taiwan, în ciuda politicii oficiale de ambiguitate a Washingtonului.

Rezultatele Institutului Lowy au reflectat o scădere bruscă a încrederii în China (12%) și liderul acesteia, Xi Jinping (11%), 75% dintre respondenți spunând că China va deveni probabil ”o amenințare militară pentru Australia în următorii 20 de ani”.

Confruntați cu un mediu de securitate în schimbare în Asia-Pacific,  53% dintre australieni au spus că se simt ”foarte în siguranță” sau ”în siguranță” în 2022, în scădere cu 17 puncte față de 2021, arată sondajul.

O super-majoritate de 87% au considerat că alianța ANZUS dintre Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite este importantă, 63% dintre australieni fiind în favoarea stabilirii trupelor americane în țară, în timp ce 67% au favorizat și prezența forțelor britanice în Australia.

Încrederea în SUA (65%) a rămas stabilă, dar a fost în urma Marii Britanii (87%), Japoniei (87%) și Franței (82%). Între timp, Joe Biden (58%) a fost pe locul 5 pe lista de încredere, după premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern (87%), președintelui Franței Emmanuel Macron (675), premierului japonez Fumio Kishida (65%) și premierului britanic Boris Johnson  (59%).

La fel ca și părerile australiene despre China, încrederea în Rusia a scăzut abrupt, scăzând cu 21 de puncte din 2021 la doar 5% în acest an, arată sondajul. 

Acest lucru a fost arătat și în încrederea publicului în Vladimir Putin, care a scăzut la 6%. Aproape 9 din 10 australieni – 87%– s-au declarat îngrijorați de cooperarea China-Rusia, conform unui sondaj separat al Institutului Lowy  efectuat pe 3.583 de adulți australieni între 14 aprilie și 24 aprilie.

Citește și...

China condamnă ferm NATO: ”Nu numai că au eșuat să facă Europa mai sigură, ci au semănat și semințele conflictului”

La o ședință de informare a Consiliului de Securitate despre războiul din Ucraina, ambasadorul Zhang Jun și-a exprimat îngrijorarea cu privire la natura ”prelungită și extinsă” a conflictului, care a produs o criză umanitară ”îngrozitoare” cu tot mai multe victime din rândul  civililor.

”Criza din Ucraina a tras din nou un semnal de alarmă pentru lume. Credința oarbă într-o poziție de forță, extinderea alianțelor militare și urmărirea propriei securități în detrimentul securității altor țări vor duce inevitabil la o dilemă de securitate”, a spus Zhang.

”Cele cinci runde ale NATO de expansiune spre est după Războiul Rece nu numai că au eșuat să facă Europa mai sigură, ci au semănat și semințele conflictului”, a adăugat el.

Beijingul este îngrijorat: ”Îndemnăm NATO să nu caute inamici imaginari în Asia-Pacific”

Zhang a spus că Beijingul este ”profund îngrijorat” de ”ajustarea strategică” a blocului, în temeiul căreia alianța încearcă să-și concentreze privirea asupra chestiunii critice de a trata în viitor cu China.

”Îndemnăm NATO să-și învețe lecțiile și să nu folosească criza din Ucraina ca o scuză pentru a alimenta confruntarea blocului mondial sau pentru a provoca un nou Război Rece”, a spus Zhang Consiliului de Securitate, ”și să nu caute inamici imaginari în Asia-Pacific sau să creeze dispute și diviziuni”.

China se opune implicării blocului în regiune, precum și ”utilizarii alianțelor militare pentru a construi o versiune Asia-Pacific a NATO”, a spus Zhang. ”Nu trebuie permis ca tulburările și conflictele, care au loc în anumite părți ale lumii, să se întâmple în Asia-Pacific”. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel