Majoritatea britanicilor sunt nemulțumiți de Brexit, la 6 ani de la votul care a scos Marea Britanie din UE (sondaj)

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Majoritatea britanicilor cred că Brexit-ul a mers prost, la o distanță de 6 ani de la referendumul care a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană, arată un sondaj. Aceeași cercetare sugerează că Boris Johnson a lăsat în urmă o teanc de probleme pentru noul prim-ministru.

Cel mai recent sondaj YouGov a constatat că fiecare regiune a Regatului Unit consideră acum că Brexitul a fost o eroare, 55% dintre cei chestionați considerând că Brexitul a mers prost, comparativ cu 33% care spun că a decurs bine, transmite The Guardian.

Aparentul dublu miracol al lui Boris Johnson a fost să iasă din impasul parlamentar care a chinuit-o pe predecesoarea lui, Theresa May, atunci când a încercat să-și aprobe acordul de retragere și apoi să negocieze cu succes un acord comercial cu UE, în următoarele 10 luni.

„Această înțelegere înseamnă o nouă stabilitate și o nouă certitudine în ceea ce uneori a fost o relație agitată și dificilă”, a spus Johnson în Ajunul Crăciunului 2020, în timp ce cerneala se usca pe noul acord comercial.

Johnson a realizat cu siguranță o ispravă politică în unirea partidului său după ce a revocat-o pe May din funcție și apoi a format o alianță electorală - în ciuda faptului că a indus-o în eroare pe Regina, potrivit opiniei unui tribunal scoțian, deoarece a încercat să amenințe parlamentarii recalcitrați.

Dar sondajele recente sugerează că sprijinul pentru Brexit în Marea Britanie s-a prăbușit – iar criticii prim-ministrului în exercițiu ar putea argumenta astăzi cu încredere că Johnson lasă în urmă un teanc de probleme, mai degrabă decât „certitudinea și stabilitatea” pe care le-a pretins în urmă cu 18 luni.

În ciuda tuturor discuțiilor din 2019 despre cât de mare este realizarea acordului comercial cu UE, guvernul Marii Britanii a amenințat în ultimele săptămâni că va rupe unilateral un acord crucial, câștigat cu greu, cu privire la aranjamentele post-Brexit pentru Irlanda de Nord, dacă UE nu este de acord cu o revizuire fundamentală. Toate acestea, în ciuda faptului că Johnson și-a format guvernul, angajându-se să nu facă renegocieri.

Problema pe care Johnson a constatat-o ​​este că acordul de retragere – după cum a clarificat evaluarea de impact a guvernului, împreună cu toți ceilalți care au înțeles acordul – a trasat o frontieră de reglementare negativă Mării Irlandei, ceea ce a făcut ca importurile să fie mai costisitoare din Marea Britanie până în Irlanda de Nord.

La urma urmei, May a respins abordarea adoptată de Johnson în mare parte din motive constituționale, relatând atunci Camerei Comunelor că niciun prim-ministru britanic nu ar putea lua în considerare trasarea granițelor între cele patru națiuni ale Regatului Unit. Partidul Democrat Unionist a fost de acord atunci cu această poziție, așa cum este și astăzi. Acesta este motivul pentru care refuză să permită instituțiilor de partajare a puterii să funcționeze în Irlanda de Nord.

Între timp, acordul comercial a lăsat comunitățile de pescuit din Marea Britanie să urle trădare, nemulțumite de câștigurile meschine și să se confrunte cu bariere costisitoare pentru a exporta ceea ce au prins. Aranjamentele sunt în același timp o cauză de fricțiuni constante cu guvernul francez, într-un moment în care cooperarea în domeniul securității dintre cele două mari fiare ale apărării europene nu ar putea fi mai importantă.

A existat o „scădere abruptă” a relațiilor comerciale pe care Marea Britanie le are cu UE, deoarece întreprinderile mici s-au blocat în noua birocrație, potrivit unui studiu realizat de London School of Economics. 

The Office for Budget Responsibility, organul de supraveghere a cheltuielilor guvernamentale, a declarat la începutul acestui an că Brexitul „s-ar putea să fi fost un factor” din cauza căruia Regatul Unit a rămas în urma tuturor celorlalte economii G7, în redresarea sa post-pandemie.

Cu toate acestea, puține grupuri politice din Westminster, dincolo de liberal-democrații, sugerează că Regatul Unit este pregătit să reintre la UE. Relația Marii Britanii cu cele 27 de state membre UE rămâne o întrebare deschisă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel