„Majoritatea cititorilor DC News merg la vot” sau „Majoritatea cititorilor DC News merge la vot”? | Cum e corect

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Un subiect adesea dezbătut de lingviști – și nu numai – este acordul cu termenul „majoritate” atunci când acesta este însoțit de un substantiv care exprimă o pluralitate. În numeroase cărți și manuale școlare se specifică faptul că acordul gramatical corect în astfel de cazuri este la singular. Cu toate acestea, majoritatea specialiștilor consideră că, în anumite situații, este necesar să se țină cont de înțelesul propoziției, admițând astfel acordul la plural, fără ca acest lucru să reprezinte o abatere de la normele gramaticale.

Reguli generale de acord în limba română

În limba română, pe lângă regula generală a acordului predicatului cu subiectul în persoană și număr (de exemplu: eu citesc, el vorbește, noi plecăm, Ana și George scriu), există și acordul prin atracție și acordul după înțeles.

Acordul prin atracție

Acordul prin atracție înseamnă că, uneori, predicatul nu se acordă cu subiectul, ci cu un alt cuvânt din propoziție, care are mai multă greutate ca înțeles sau este mai aproape de predicat. Exemple includ: „Era odată un moș și o babă (...)” sau „Pe luciul gheții se reflecta lumina lunii și strălucirea stelelor”.

Acordul după înțeles

Acordul după înțeles se face atunci când subiectul este exprimat printr-un substantiv cu formă de singular, dar cu înțeles colectiv, determinat de un alt substantiv la plural care indică elementele componente ale colectivului. Un exemplu în acest sens este: „O grămadă de oameni și-au luat umbrela azi”.

Acordul cu termenul „majoritate”

Termenul „majoritate” se încadrează în această ultimă categorie, având formă de singular, dar înțeles colectiv. Acordul se face corect în funcție de context.

  • Dacă substantivul „majoritate” este însoțit de un atribut exprimat printr-un substantiv la plural, se va spune, de exemplu: „Majoritatea elevilor au plecat” (cu verbul la plural). Acordul se face după înțeles, deoarece reflectă natura indivizilor care compun majoritatea.
  • Dacă substantivul nu are un atribut care să facă referire la elementele componente ale colectivului, dar enunțul are sens, atunci acordul se poate face la singular: „Majoritatea a hotărât ce este de făcut”. În acest caz, accentul logic cade pe ideea de grup compact, ca unitate.

Puncte de vedere ale specialiștilor

Gligor Gruiță

Lingvistul G. Gruiță explică faptul că, atunci când termenul „majoritate” are sensul de „cei mai mulți/cele mai multe” și este însoțit de un atribut la plural, acordul se face la plural. Un exemplu clarificator este: „Autobuzul era plin de călători, majoritatea erau copii”, și nu „majoritatea era copii”. În acest context, acordul după înțeles este preferat, deoarece acordul gramatical ar contrazice logica mesajului.

George Pruteanu

George Pruteanu subliniază că acordul depinde de accentul logic al propoziției. Dacă accentul cade pe ideea de grup compact, acordul este la singular, însă dacă accentul se pune pe indivizii din grup, acordul se face la plural. Pruteanu oferă exemplul: „În acest grup, majoritatea băieților sunt blonzi” versus „Senatorii au discutat mult. În cele din urmă, majoritatea a acceptat argumentele”.

Ion Coteanu

Ion Coteanu consideră că acordul se face la plural ori de câte ori vorbitorul se gândește la elementele multiple dintr-o grămadă, dintr-o mulțime sau dintr-o majoritate.

Gramatica Academiei

Gramatica Academiei Române (ediția 2005) permite acordul după înțeles, fără a specifica exact situațiile în care se utilizează acordul la plural sau la singular. De exemplu, în formularea „Majoritatea inelelor mele sunt de aur”, acordul la plural este considerat corect.

Concluzia noastră

Având în vedere argumentele prezentate, se recomandă ca, în situațiile descrise, acordul să se facă după înțeles, adică la plural. Astfel, în exemplul din titlu, „Majoritatea cititorilor DC News merg la vot” este forma corectă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel