Majoritatea germanilor se opun unui rol mai mare în NATO după realegerea lui Donald Trump

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Doar 33% dintre respondenți sunt în favoarea unei implicări mai mari, în timp ce 41% optează pentru menținerea nivelului actual de participare, iar 16% pledează pentru reducerea rolului Germaniei sau chiar pentru retragerea din Alianța Nord-Atlantică.

Realegerea lui Donald Trump aduce în prim-plan o serie de provocări pentru Europa și pentru Germania, în special în ceea ce privește finanțarea și autonomia în cadrul NATO. Germania, ca a patra cea mai mare economie din lume, se află sub presiunea de a-și asuma un rol mai important în Alianță, dar poziția publicului german reflectă o reticență față de o astfel de schimbare.

Deși liderii germani precum Annalena Baerbock și Boris Pistorius susțin ideea unei implicări mai mari, sondajul YouGov indică faptul că există un decalaj între percepțiile populației și prioritățile politice. O eventuală recalibrare a relațiilor transatlantice și o creștere a rolului Europei în apărare vor necesita nu doar sprijin politic, ci și o schimbare a opiniei publice.

Sondajul, realizat între 8 și 12 noiembrie pe un eșantion reprezentativ de peste 2.000 de alegători germani, a evidențiat diferențe semnificative în funcție de afinitățile politice ale respondenților. Susținătorii partidului Liber-Democrat (FDP) și ai Verzilor se arată mai dispuși să sprijine o implicare sporită a Germaniei în NATO, înregistrând procente de 53% și 49%, respectiv. În contrast, doar 27% dintre alegătorii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) consideră că țara ar trebui să rămână în NATO, majoritatea acestora susținând ideea unei retrageri complete.

În cazul principalelor partide politice din Germania, Social-Democrații (SPD) și Creștin-Democrații (CDU) susțin în majoritate menținerea cursului actual, reflectând o poziție mai moderată față de rolul țării în Alianță.

Pe durata primului mandat al lui Donald Trump, relațiile transatlantice au fost marcate de tensiuni semnificative. Trump a criticat frecvent statele europene pentru cheltuielile insuficiente alocate apărării, acuzându-le că nu respectă angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare, conform cerințelor NATO. Mai mult, au existat momente în care președintele american a amenințat cu retragerea SUA din NATO, un scenariu care a provocat îngrijorare la nivel european.

După victoria recentă a lui Donald Trump, oficialii germani au început să sublinieze importanța asumării unei mai mari responsabilități europene în domeniul securității. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock (Verzi), și ministrul apărării, Boris Pistorius (SPD), au declarat că Europa trebuie să își consolideze autonomia în politica de securitate, în contextul unui potențial declin al sprijinului american pentru NATO sub o nouă administrație Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel