Kremlinul a declarat miercuri că doar 17 șefi de stat africani vor participa la summit-ul de la Sankt Petersburg.
Numărul este mult mai mic decât la conferința din 2019 sau la summituri similare desfășurate în alte părți, printre care o întâlnire din decembrie cu Joe Biden, când zeci de lideri africani au zburat la Washington DC pentru a participa.
În efortul de a exercita influența Rusiei în Africa, Kremlinul a susținut miercuri că summitul de la Sankt Petersburg a fost subminat de puterile occidentale.
Întrebat despre numărul scăzut de participanți, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus: „Este o ingerință absolut flagrantă și nespusă a Statelor Unite, Franței și a altor state prin misiunile lor diplomatice în țările africane și încercările lor de a pune presiune asupra conducerii acestor țări pentru a preveni participarea lor activă la forum.”
Rusia și-a subliniat planurile de a curta sudul global, susținând că viitorul țării se află în Asia și Africa, unde creșterea economică proiectată va prezenta oportunități extraordinare.
Dar promisiunile lui Putin în 2019 de a crește comerțul cu Africa la 40 de miliarde de dolari pe an au rămas mult supraestimate. Până în 2021, suma atinsese doar 17,7 miliarde de dolari, potrivit agenției de știri Tass, care citează date vamale rusești, în principal exporturile rusești de arme și cereale. Este o sumă mică, comparativ cu 295 de miliarde de dolari pentru comerțul cu Uniunea Europeană, 254 de miliarde de dolari pentru comerțul cu China și 83,7 miliarde de dolari pentru comerțul cu Statele Unite.
Aceste cifre subliniază interesele economice ale națiunilor africane, dar contribuția umanitară a Rusiei în Africa este și mai sumbră, în ciuda urgenței securității alimentare. Rusia a donat mai puțin de 6,5 milioane de dolari Programului Alimentar Mondial al ONU în acest an, potrivit cifrelor agenției – mai puțin de Honduras (42 de milioane de dolari), Sudanul de Sud (15 milioane de dolari) sau Guineea Bissau (6,9 milioane de dolari), trei dintre cele mai sărace din lume.
Înalt diplomatul american Antony Blinken i-a îndemnat pe liderii africani care participă la summit să ceară răspunsuri cu privire la criza cerealelor, care a aruncat țările mai sărace în calamitate.
Secretarul de stat Blinken a insistat că liderii africani știu că saltul costurilor cu alimente și penuria au rezultat direct din invazia Ucrainei de către Moscova.
„Ei știu exact cine este responsabil pentru situația actuală”, a spus el într-un mesaj adresat delegațiilor din 49 de țări africane, printre care 17 șefi de stat.
Unii lideri africani au oferit sprijin tacit Moscovei sau au refuzat să condamne atacul acesteia asupra Ucrainei.
Vorbind pentru Euronews în martie, Paul Rogers, profesor de securitate internațională la Universitatea din Bradford, a spus că există o ambivalență față de războiul din Sudul Global.
În special în Africa subsahariană, el a spus că Rusia nu este văzută ca „una dintre marile puteri coloniale care au controlat regiunea timp de secole”, spre deosebire de alte state occidentale.
Deși moștenirea colonială nu creează un sentiment pro-rus, Rogers a sugerat că produce „mai puțină simpatie pentru poziția occidentală”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News