Liderii sindicali din mediul pre-universitar au declarat că, în urma votului, peste jumătate dintre organizațiile județene au vrut suspendarea grevei generale.
„A fost un vot al liderilor județeni care ne-au mandatat să suspendăm greva. Din 57 de lideri, 51 au spus că vor suspendare, 6 au fost împotrivă. Deci este un procent majoritar”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, l-a completat pe colegul lui:
„În cadrul federației noastre, din 49 de organizații, doar 3 s-au abținut în acordarea unui mandat vis-a-vis de suspendarea acțiunii de protest”.
Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.
Luni, liderii sindicatelor au anunțat că vor suspenda greva, în urma negocierilor de duminică de la Guvern.
„Greva se suspendă!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:
- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.
În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au transmis sindicaliștii, la momentul anunțului.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat luni, la finalul şedinţei de guvern, că profesorii se întorc la ore după anunţul sindicatelor de suspendare a grevei, urmând ca la sfârşitul acestei săptămână să fie încheiată situaţia şcolară a elevilor.
'Ministerul Educaţiei a luat toate măsurile pentru a menţine o stare de normalitate a calendarului şcolar şi pentru a nu amâna examenele naţionale, atât de importante pentru ca elevii să poată să-şi urmeze parcursul educaţional. În acest moment, odată cu anunţarea suspendării mişcării de protest, cadrele didactice se întorc în şcoli şi procesele educaţionale revin la normal, urmând ca, aşa cum am anunţat în cursul briefingului de ieri, să urmeze toate etapele fireşti: încheierea situaţiei şcolare, Evaluarea Naţională care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie, şi apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competenţe cu mediile de pe parcursul liceului', a declarat Deca.
În legătură cu informaţiile conform cărora nu toţi membrii de sindicat au agreat suspendarea grevei, Deca a menţionat că semnalele pe care le primeşte sunt acelea că profesorii revin la ore.
'Consultările interne pe care membrii de sindicat le efectuează sunt, evident, apanajul dumnealor. Puteţi cere mai multe clarificări din partea domniilor lor. Semnalele pe care noi le avem este că, în toate şcolile, se dă semnalul pentru revenirea la ore', le-a precizat Deca jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de la Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci