Circa 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor pentru tuse, febră, nas înfundat, dureri de gât sau de cap, fără a merge în prealabil la un consult medical şi riscând astfel agravarea bolii şi intoxicarea celor mici, arată un studiu prezentat miercuri de ARPIM şi Ministerul Sănătăţii.
Aceeaşi cercetare arată că 35% dintre copii au luat antibiotice fără să fi fost consultaţi de către un medic, scrie Mediafax.
De asemenea, 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele şi analgezicele.
În privinţa motivelor automedicaţiei, românii se bazează, în principal, pe experienţa anterioară în astfel de situaţii, considerând că ştiu care sunt tratamentele potrivite pentru copiii lor.
Studiul indică, de asemenea, cazuri în care părinţii administrează copiilor medicamente pe baza informaţiilor de pe internet, de la prieteni sau de la farmacişti.
Deşi sunt conştienţi în privinţa riscurilor generale ale automedicaţiei, românii nu au o părere clar conturată când vine vorba despre efecte adverse punctuale, cel mai des menţionat aspect fiind legat de creşterea toxicităţii ficatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News