Microsoft organizează #MakeWhatsNext, un eveniment dedicat tinerelor pasionate de tehnologie.Evenimentul va avea loc în 21 aprilie, la Biblioteca Centrală Universitară.
În spiritul zilei internaționale a femeilor în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, sărbătorită pe 28 aprilie, Microsoft încurajează tinerele să se implice în educaţia informatică şi în domeniile de studiu STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), ca recunoaștere a decalajului prezent între sexe și a reprezentării insuficiente a femeilor în acest sector al economiei.
Doar 1 din 5 absolvenți IT sunt fete
Potrivit raportului OECD privind egalitatea între sexe există o nevoie semnificativă de a încuraja fetele şi tinerele femei să studieze domeniile STEM. Numai în ţările membre OECD, mai puţin de 1 din 5 absolvenţi IT sunt fete, ceea ce înseamnă că o parte uriaşă a populaţiei globale pierde aceste abilităţi esenţiale şi oportunităţi profesionale.
Un număr mai mare de femei în industrie este esenţial pentru competitivitatea pe termen lung în Europa și în mod special în România, unde sectorul IT&C reprezintă 7% din PIB și este considerat un motor esențial în dezvoltarea economiei. Introducerea elementelor de bază ale informaticii în învăţarea timpurie, așa cum se anticipează și prin planul cadru elaborat de Ministerul Educației, va determina preferinţa pentru tehnologie pe tot parcursul vieţii, iar aceasta va oferi premisele creșterii numărului de tineri care vor îmbrățișa o carieră în IT, unul din obiectivele majore stabilite la nivel european.
Abilitățile digitale, necesare în 90% din joburi
„#MakeWhatsNext este o inițiativă internațională a companiei Microsoft dedicată femeilor, în contextul în care acest important segment al populației este din păcate subreprezentat în domeniul tehnologiei peste tot în lume. Dacă le putem inspira pe fete să vadă că informatica le poate ajuta să-şi urmeze visele şi să facă ceea ce îşi doresc, sperăm că vor începe să aibă un cuvânt tot mai important de spus în domeniul tehnologiei, spre beneficiul tuturor", a declarat Kostas Loukas, General Manager Microsoft România.
Scopul educaţiei informatice nu este neapărat acela de a-i transforma pe toţi în informaticieni sau ingineri software. De fapt, Comisia Europeană a estimat că, în viitorul apropiat, 90% dintre toate locurile de muncă vor necesita un anumit nivel de abilităţi digitale – şi acestea nu îi includ numai pe specialiştii în tehnologie, ci pe toţi angajaţii.
„Abilitățile digitale au devenit o componentă principală în formarea unei cariere şi este acum o parte esenţială a învăţării de bază," a declarat Roxana Rugină, Expert în Tehnologie și Comunicare și speaker în cadrul aceluiași eveniment. "Introducerea informaticii în anii timpurii de şcoală oferă tinerilor timpul necesar de a-şi dezvolta o pasiune şi de a înţelege tehnologia. Fie că doresc să urmeze o carieră legată de STEM, sau doresc să devină artişti sau medici, informatica le poate crea mai multe opţiuni în carieră şi siguranța locului de muncă în viitor."
Microsoft a lansat în luna martie campania globală #MakeWhatsNext iar în Europa angajamentul companiei față de acest proiect este unul foarte puternic. În primăvara aceasta, Microsoft sprijină 43 de evenimente de instruire şi educaţie în 27 de ţări din regiune, pentru peste 6.700 de fete şi tinere femei. În plus, Microsoft a anunţat şi un Program de patentare axat pe sprijinirea inventatoarelor în a primi suport pentru patentarea ideilor lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News