Bagheta uscată poate fi transformată într-un desert delicios.
O baghetă mai uscată
500 ml lapte
3 gălbenușuri
85 g zahăr
vanilie (zahăr vanilat, extract de vanilie)
sare
150 g mac măcinat
65 g zahăr pudră
60 g stafide sau merișoare uscate
1-2 linguri coji de portocale confiate și tăiate cubulețe
Pentru sosul de vanilie
500 ml lapte
6 gălbenușuri
100 g zahăr
1 păstaie de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie
un praf de sare
Macul se macină și se amestecă cu zahărul pudră, peste care s-a adăugat un praf de scorțișoară, care să o aromă aparte macului.
Gălbenușurile se bat cu un praf de sare și cu zahărul tos, până se obține o spumă deschisă la culoare. Între timp se pune laptele la fiert împreună cu vanilia.
Laptele fierbinte se adaugă peste ouăle bătute, turnat încetișor și mixat la viteză mică.
Feliile de baghetă se așază într-un vas termorezistent, iar peste ele se pune zahărul cu scorțișoara.
Peste fiecare strat de baghetă se presară un strat generos de mac cu zahăr pudră, iar peste fiacre strat puteți presăra și stafidele care au stat la ”hidratat” în rom sau în suc de portocale, după preferință, precum și cojile confiate de portocale.
Peste ultimul strat se presară din abundență cu mac, iar peste tot ”montajul” se toarnă compoziția caldă de lapte cu ouă, cu o jumătate de centimetru peste ultimul strat de baghetă.
Budinca obținută se coace pentru 15-20 de minute, la 170 de grade Celsius. Budinca se taie în porții mici și se servește cu sos de vanilie, cu mult sos de vanilie.
Poftă bună!
Citește și: Vargabeleș, cea mai simplă budincă, desertul tradițional transilvănean
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News