İmam Bayıldı, senzaționala rețetă turcească de sezon. Nu va rămâne nimic în farfurie!

Sursa foto: captură video YouTube Urban Platter
Sursa foto: captură video YouTube Urban Platter

İmam Bayıldı este un preparat turcesc, perfect pentru perioada anului în care ne aflăm.

Ingrediente

- vinete medii, sare, ulei de măsline pentru prăjit.

Pentru umplutură:

- cepe mari tocate fin, căței de usturoi tocați mărunt, roșii mari curățate de coajă și tăiate cuburi mici, ardei verde și roșu tocate mărunt, pastă de tomate, zahăr, pătrunjel proaspăt tocat, sare, piper, mentă uscată (opțional), cimbru uscat, ulei de măsline

Pentru sos:

- roșii tăiate felii, apă, ulei de măsline, sare, piper

Cum se prepară

Curăță parțial vinetele, lăsând câteva dungi de coajă pentru un aspect plăcut. Taie-le în două pe lungime și scobește miezul, păstrând o margine subțire. Presară sare în interiorul vinetelor și lasă-le să stea timp de 30 de minute pentru a elimina amăreala, apoi clătește-le sub jet de apă rece și șterge-le bine.

Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare și prăjește vinetele pe toate părțile până devin aurii. Scoate-le și așază-le pe un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei. Într-o altă tigaie, călește ceapa și usturoiul în ulei de măsline până devin translucide. Adaugă ardeii și continuă să călești până se înmoaie. Pune roșiile și pasta de tomate, amestecă bine și gătește până când sosul începe să se îngroașe. Adaugă zahărul, sarea, piperul, menta uscată și cimbrul, amestecând bine. La final, adaugă pătrunjelul tocat.

Așază vinetele prăjite într-o tavă de cuptor și umple fiecare jumătate cu amestecul de legume. Așază felii de roșii deasupra fiecărei vinete. Amestecă apa cu uleiul de măsline, sare și piper și toarnă sosul în tavă, având grijă să nu acoperi umplutura. Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40-50 de minute. Scoate folia și mai lasă la cuptor încă 10-15 minute până se rumenește frumos.

Se servește cald sau la temperatura camerei, de obicei cu pâine proaspătă sau pilaf de orez.

Dar dacă preferi bucătăria românească, poți încerca această rețetă de mâncarea de vinete:

Ingrediente

- 2-3 linguri ulei de măsline
- 300 g pulpă de roşii
- piper boabe şi măcinat
- sare
- 2 cepe roşii
- 4-5 vinete medii
- 2-3 fire coriandru verde

Cum se prepară

Se spală şi se curăţă vinetele, se taie felii potrivite şi se lasă aproximativ două-trei ore, într-o sită, la scurs. Separat, se curăţă ceapa, se spală şi se toacă solzişori, potrivit retete.unica.ro. Se căleşte în uleiul de măsline pus la încins în prealabil, până ce devine transparentă.

Între timp, se scurg vinetele de sucul toxic pe care şi l-au lăsat şi se pun şi ele să se călească împreună cu ceapa. Se condimentează cu sare şi piper boabe, în funcţie de preferinţe. Se adaugă puţină apă clocotită şi se lasă să fiarbă în continuare, la foc mediu. Se amestecă din când în când ca să nu se lipească.

Spre sfârşit, după ce au scăzut legumele, se adaugă piureul de roşii, se mai fierbe 20 de minute şi se bagă în cuptor să se rumenească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel