O mamă extenuată de problemele din timpul pandemiei și a regulilor cărora le face față cu greu, a transmis o scrisoare dură pentru Ministerul Educației.
Publicitate
"Dragă doamnă ministru, dragi consilieri și oameni care aveți un cuvânt de spus în Ministerul Educației,
Sunt o mamă cu 5 copii, dintre care doi sunt elevi (clasa a III-a și a I-a), doi la grădi (grupa mare și grupa mică) și un micuț de 2 ani. Vă scriu pentru că sunt extenuată, în cea mai mare parte din cauza școlii online. Ca să-mi înțelegeți oboseală, iată cum se desfășoară o zi în casa noastră:
Ziua începe la ora 8; îi trezesc pe cei mari, le dau micul dejun și îi pregătesc pentru cursurile online, cel mare în sufragerie, fetița în dormitor. Îi conectez la ZOOM, mă asigur că totul funcționează, apoi îi las singuri să participe la ore. Nu pot să stau lângă ei pentru că 2 ore cât durează cursurile, eu TREBUIE să am grijă de ceilalți copii. Adică să-i țin liniștiți în camera lor, să nu facă zgomote care să le perturbe concentrarea fraților mai mari. Nu-i lucru ușor ținând cont de vârstele lor: 6, 4, 2 ani. Bine că mijlociul nu este la pregătitoare, am fi avut toate camerele ocupate cu elevi, restul familiei am fi stat pe hol..sau la bucătărie", a scris femeia pe blogul personal.
"După ce închidem aplicațiile, încep să descarc fișe și ne apucăm de teme. Spun „ne apucăm" pentru că de obicei, copiii nu rețin mare lucru în timpul orei. De 3 zile încerc să le explic ceasul, nu au înțeles mai nimic de la doamne. Asta în timp ce gătesc, fac curat în casă, mă îngrijesc de ceilalți copii. Nu era de ajuns stresul cu cei mari, zilnic primesc sarcini și de la grădiniță. Încerc să țin pasul cu toate cererile, aplicațiile și activitățile, dar vă spun sincer, simt că mă apropii de o cădere nervoasă. Soțul lucrează și este complet în afara problemei, așa că tot greul îl duc singură; conturi, parole, aplicații, orare și conferințe, teme și fișe. Copiii au obosit; nu mai au nicio motivație să-și facă temele, iar eu îmi petrec mare parte din zi rugându-mă de ei să lucreze.
Trăiesc într-un permanent stres: să fie încărcate temele la timp, să nu rămânem fără baterii la telefoane, să scot fișe pentru cei mici, ca să-i „distrez" cât timp cei mari sunt online, să fac filmulețe pentru grădi, să pozez compuneri, să trimit mailuri cu exercițiile rezolvate la engleză. Domnul de sport ne trimite filmulețe cu exerciții fizice, doamna de religie o rugăciune de învățat, toată lumea vrea ceva de la noi. Colac peste pupăză, primesc mesaj de la Palatul Copiilor, de la cercul de tenis de masă: când pot, să filmez copiii cum exersează cu paletele. Ziua mea se termină târziu în noapte, după ce încarc toate temele și mai verific o dată grupurile fiecarei clase", a continuat.
"Când ați impus obligativitatea cursurilor online sigur nu v-ați gândit la mine sau la alte mame cu mai mulți copii. Cum să faci cursuri online, simultan cu mai mulți copii? Câte telefoane și laptopuri să ai? Câte camere? Cât timp de explicat lecții? Câtă disponibilitate? Câtă energie? Din graba cu care vreți să dați tablete tuturor copiilor să înțeleg că vă pregătiți să continuați online și din toamnă??
Ați pus o mare povară pe familia noastră, dar și pe profesori și educatori. Îmi închipui ce viață agitată au și ei, pregătind lecțiile, ținând cursurile, verificând teme. Înțeleg cererile lor pentru că le sunt impuse de dumneavoastră, dar nu înțeleg motivul. Ce urmăriți cu tortura aceasta? Elevi frustrați? Părinți epuizați? Profesori lipsiți de entuziasm? Asta obțineți!!", a mai scris.
"Copiii sunt chinuiți cu stresul școlii încât nu mai știu să se bucure de copilărie; părinții, oricum stresați de viață în general, fac și munca profesorilor și a elevilor, pentru că să recunoaștem multe teme sunt pentru părinți. Doar nu vă imaginați că elevul de clasa I va face păsări de hârtie pentru AVAP sau că cei de la grădi vor picta colaje cu familia. Profesorii pierd orice urmă de dragoste pentru meseria lor, cu atâtea norme de bifat și griji în plus, în fiecare zi.
Păcat că nu știți să ne mobilizați să facem ceva bun, constructiv și motivant, mai ales în aceste vremuri tulburi. Vom trece și de izolarea aceasta cu multe lecții învățate, prea dureros însușite. Avem multe de recuperat: ieșiri cu copiii în pădure, la picnic, prin parcuri, cu biciclete și role, întâlniri cu prieteni... temele nu vor fi pe listă! Mai sunt 5 săptămâni de școală. Poate rezistăm!", a încheiat femeia mesajul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu