Ministerul Sănătății vrea să micșoreze indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii.
În prezent, acest ajutor de stat este limitat la 12 salarii minime brute, iar dacă propunerea Ministerului Sănătății va fi aprobată, acest ajutor pentru mamele care nu au venituri din salarii ar urma să fie plafonat la maximum 3 salarii minim brute.
Indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele șase luni dinainte de concediul de maternitate. De indemnizația de maternitate beneficiază și mamele care nu au obținut venituri din salarii.
În 2023, Ministerul Sănătății a anunțat că vrea să micșoreze indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii. Indemnizația pentru mame este plătită pentru o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care femeia se află în concediu. Până la jumătate din acest concediu se poate acorda înainte de naștere, iar restul postnatal.
Motivul invocat de autorități este lipsa banilor. „Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituție, republicată. În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”, scrie în nota de fundamentare a proiectului, potrivit infofinanciar.ro.
În prezent, acest ajutor oferit de stat este limitat la 12 salarii minime brute și ar urma să fie plafonat la maximum 3, conform unui proiect de Ordonanță de Guvern, care a fost pus în dezbatere publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News