Membrii Parlamentului și Comisiei Europene discută sporirea perioadei de concediu maternal și adecvarea sistemului de pensii. Eurodeputații vor să se apropie cât mai mult de perioada recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea, reprezentanții guvernelor statelor membre sunt împotriva acestei măsuri, pe care o consideră imposibil de susținut în timpul actualei crize financiare.
În cadrul Uniunii Europene există o mare diferență în ceea ce privește durata concediului maternal și valoarea indemnizației pentru creșterea copilului. În timp ce în vest, perioada de concediu este mai mică, dar cu o indemnizație de 100% din salariu, la est de Germania se întâlnesc perioade lungi de concediu maternal, dar foarte prost plătite.
Noi ne batem pentru menținerea a celor doi ani, ei se bat pe obținerea unei luni în plus, cu o indemnizație de 100% din salariu
În aceste condiții, UE pregătește o directivă de mărire a perioadei minime a concediului de maternitate de la 14 la cel puțin 18 luni. Directiva a fost propusă de Comisia Europeană încă din 2008 și este vorba despre un concediu de 18 luni cu o indemnizație de 100% din salariu. Parlamentul European este și mai permisiv și a propus în octombrie un concediu de 20 de săptămâni de concediu maternal plus două de concediu paternal, cu o indemnizație de 100% din salariu. Astfel, eurodeputații vor să se apropie de perioada recomandată de OMS de 24 de săptămâni. Reprezentanții guvernelor celor 27 de state membre susțin că această măsură este imposibil de introdus în contextul crizei economice și ar presupune un obstacol în reintegrarea femeilor în câmpul muncii. Cel mai aprig opozant este Marea Britanie. Experții spun că discuțiile vor dura foarte mult.
De asemenea, autoritățile europene analizează un raport al Comisiei de asistență socială și cea de politică economică în care este dezbătută adecvarea sistemului european de pensii și sustenabilitatea sa pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News