Mamiferul invizibil: O balenă extrem de rară, eșuată în Noua Zeelandă

Sursă foto: Pexels (Andrea Holien)
Sursă foto: Pexels (Andrea Holien)

Un exemplar de balenă foarte rară a fost descoperit pe o plajă din Noua Zeelandă la începutul acestei luni, fiind identificat de oamenii de știință ca fiind o balenă cu dinți-spadă - o specie atât de rară, încât nu a fost niciodată văzută vie.

Creatura de cinci metri lungime a fost identificată pe baza modelelor de culoare și a formei craniului, precum și a dinților săi. Rămășițele balenei au fost depozitate la rece în timp ce se efectuează teste ADN, experții afirmând că identificarea finală ar putea dura câteva săptămâni, potrivit BBC.

Un mister al oceanului

Deoarece au fost găsite atât de puține exemplare și nu au existat observații "pe viu", se cunosc foarte puține informații despre balena cu dinți în formă de spadă. Cercetătorii spun că descoperirea balenei moarte ar putea ajuta la obținerea de informații esențiale despre această specie.

Autoritățile locale au fost notificate că balena a eșuat pe 4 iulie, la gura râului Taiari, în provincia Otago, pe Insula de Sud a Noii Zeelande.

Importanța științifică

Gabe Davies, un oficial al Departamentului pentru Conservare (DOC), a declarat că balenele cu dinți-spadă reprezintă una dintre cele mai puțin cunoscute specii mari de mamifere, cu doar șase exemplare documentate în întreaga lume. „Începând cu anii 1800, doar șase exemplare au fost documentate vreodată în întreaga lume, iar toate, cu excepția unuia, au fost din Noua Zeelandă”, spune Davies.

"Din punct de vedere științific și al conservării, aceasta este o descoperire uriașă", a adăugat el.

Corpul balenei a fost identificat de experții în mamifere marine din cadrul Departamentului de Conservare al Noii Zeelande și al muzeului național „Te Papa” ca fiind un mascul de balenă cu dinți-spadă.

O investigație ADN a fost lansată pentru a confirma clasificarea sa, au declarat oamenii de știință.

Ce se-ntâmplă cu balena?

Departamentul pentru Conservare a mai spus că, deoarece exemplarul a murit recent, ar putea deveni prima balenă din această specie care va fi disecată.

Poporul Māori din Noua Zeelandă consideră balenele drept comori sacre, Departamentul pentru Conservare relevând că aceștia vor participa la decizia privind soarta balenei.

Scurt istoric

Specia a fost descrisă pentru prima dată în 1874, după ce o mandibulă inferioară și doi dinți ai acestei specii s-au găsit în Insulele Chatham din Noua Zeelandă. Rămășițele scheletice ale altor două exemplare găsite în largul insulelor din Noua Zeelandă și Chile au permis oamenilor de știință să confirme o nouă specie.

Alte două descoperiri recente de balene eșuate au mai fost localizate în Insula de Nord a Noii Zeelande, în 2010 și 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel