Mamografiile fac deseori posibilă depistarea tumorilor în stadiile lor incipiente, când șansele de succes ale tratamentelor sunt cele mai mari.
Conștientizarea sporită a cancerului de sân a determinat multe femei să ia în mod obișnuit anumite măsuri preventive, cum ar fi să-și simtă sânii atunci când au anomalii sau să facă mamografii.
Potrivit Healthline, aceasta este o procedură de o importanță vitală, deoarece detectează cancerul în stadiile sale incipiente, atunci când posibilitățile de tratament sunt cele mai mari.
O mamografie reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul razelor X. Este prescrisă atunci când există simptome care pot indica prezența unei tumori sau a altor anomalii, dar este considerată și un test de rutină ca parte a programelor de screening.
În ultimele decenii, experții au precizat importanța acestor programe, în special pentru femeile de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, deoarece tumorile sunt detectate frecvent în faza de screening.
Mamografia are limitările sale: până la 20% dintre cancerele care sunt prezente în timpul screening-ului rămân nedetectate. De aceea, de la vârstele la care riscul crește (între 50 și 74 de ani) se recomandă ca mamografia să fie efectuată anual.
Cancerul de sân depistat precoce are o rată de supraviețuire ridicată (până la 99,3%). Din acest motiv, mijloacele preventive (cum ar fi programele de screening) au fost poziționate ca instrumente fundamentale în cadrul strategiilor de combatere a acestei patologii, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu