Rămășițele unui pui de mamut mumificat au fost descoperite pe câmpurile aurifere din Klondike, Canada.
Muncitori de pe câmpurile aurifere din Klondike, în nordul îndepărtat al Canadei, au făcut o descoperire rară: rămăşiţele mumificate ale unui pui de mamut lânos aproape complet, relatează duminică AFP.
"Este magnific şi este unul dintre cele mai incredibile animale mumificate din epoca glaciară descoperite în lume", a declarat paleontologul Grant Zazula într-un comunicat, care s-a declarat încântat de ideea de a afla cât mai multe informaţii despre acest pui, probabil o femelă, numit "Nun cho ga" sau "pui de animal mare", ale cărui piele şi păr sunt intacte.
Rămăşiţele au fost găsite în urma săpăturilor în permafrost la sud de Dawson City, în teritoriul Yukon, la graniţa cu Alaska.
Se crede că animalul ar fi murit în urmă cu peste 30.000 de ani, când zona era cutreierată de mamuţi lânoşi, cai sălbatici, lei de peşteră şi zimbri de stepă uriaşi.
Acesta este primul mamut mumificat aproape complet şi într-o stare de conservare atât de bună descoperit în America de Nord. O parte din rămăşiţele unui pui de mamut, numit "Effie", au fost descoperite în 1948 într-o mină de aur din Alaska, iar un exemplar mumificat vechi de 42.000 de ani a fost descoperit în Siberia în 2007, denumit "Liuba", de aceeaşi dimensiune ca ultimul descoperit.
Teritoriul Yukon este cunoscut în întreaga lume pentru fosilele sale de animale din epoca glaciară, însă "rămăşiţe mumificate cu piele şi păr sunt rareori dezgropate", au declarat autorităţile din Yukon, conform Agerpres.
Se crede că dinozaurul, numit Guemesia ochoai și identificat doar cu ajutorul unui craniu, aparține unei clade de carnivore cu brațe minuscule cunoscute sub numele de abelisauride, care au trăit odinioară prin Europa, Africa, America de Sud și India, înainte de a dispărea cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă.
Craniul lui G. ochoai este singurul de acest fel găsit în nord-vestul Argentinei și are aproximativ 70 de milioane de ani. Spre deosebire de alte abelisauride, carcasa creierului său este „remarcabil de mică”.
De fapt, este unul dintre cele mai mici abelisauride cu creier înregistrate până în prezent, cu doar 70% din dimensiunea faimosului gen Carnotaurus, care a trăit în sudul extrem al Americii de Sud și a fost recent prezentat în Jurassic World.
Chiar dacă celebrul T. rex avea brațe mai lungi și mai musculoase, abelisauridele puteau totuși să doboare prada care era mai mare decât ele. Fălcile lor puternice și dinții în formă de lame compensau cu ușurință membrele minuscule. Brațele noii specii descoperite sunt extrem de mici și nu prezintă un sistem osos ori articulații mobile în zona cotului.
Cu doar un craniu, este greu de spus multe despre cât de diferit a fost G. ochoai față de alte abelisauride, dar un comunicat de presă de la Muzeul de Istorie Naturală din Regatul Unit îl compară cu Carnotaurus sastrei.
„Acest nou dinozaur este destul de neobișnuit”, a spus paleontologul Anjali Goswami de la NHM din Regatul Unit.
„Arată că dinozaurii care trăiau în această regiune erau destul de diferiți de cei din alte părți ale Argentinei, susținând ideea unor provincii distincte în Cretacicul Americii de Sud”, a mai zis cercetătorul.
Analiza susține alte descoperiri recente, care sugerează că abelisauridele erau mai diverse în America de Sud decât credeau experții. Pe măsură ce supercontinentul sudic, Gondwana a început să se despartă, se pare că abelisauridele au fost capabili să se adapteze la diferite ecosisteme izolate (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu