Cercetătorii americani au inventat un nou model de „braț robotizat” , controlat mental, care i-a oferit unei femei paralizate șansa să își recapete funcția mâinii.
Autor: Roxana Aldescu
Reuşita oamenilor de știință americani reprezintă un pas important făcut în procesul de concepere a protezelor controlate prin intermediul gândurilor, cu care vor putea fi echipaţi pacienţii paralizaţi sau amputaţi, informează AFP. Studiul savanţilor americani a fost publicat în revista medicală The Lancet, din Marea Britanie.
Cercetătorii din acest domeniu s-au interesat de foarte multă vreme de o astfel de interfață creier-mașină, care, prin intermediul unor electrozi fini implantați în corp, poate să detecteze semnalele electrice emise de partea din creier asociată cu mișcările membrelor. Aceste semnale sunt transcrise în limbaj informatic cu scopul de a acţiona proteza.
Savanții de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania au folosit un model de algoritm informatic care imită foarte bine maniera în care un creier sănătos controlează mişcările membrelor, a explicat Andrew Schwartz, profesor de neurobiologie la Universitatea Pittsburgh.
Rezultatul a fost o mână robotizată care oferă ușurință în mișcare și de o manieră mai naturală comparativ cu modelele precedente.
În luna februarie a acestui an, cercetătorii din Pittsburgh au implantat două reţele de microelectrozi în cortexul motor stâng al unei femei în vârstă de 52 de ani ce suferea de paralizie a celor patru membre din cauza unei maladii neurodegenerative cu care fusese diagnosticată cu 13 ani înainte.
La două săptămâni după operaţie, proteza a fost conectată, iar pacienta a intrat într-un program de 14 săptămâni de testare a protezei; prinderea unor obiecte, aşezarea unor cuburi etc. Din a doua zi, ea a putut să mişte acea mână artificială prin intermediul gândurilor.
La finalul programului, pacienta a putut să îndeplinească diverse sarcini cu o rată de succes ce ajungea la 91,6 % şi mult mai repede decât o făcea la începutul testului.
Cercetătorii americani se ocupă acum de un alt proiect, vor să integreze senzori care să îi ajute pe pacienți să simtă diferența dintre rece și cald și să folosească o conexiune de tip wi-fi, pentru a conecta creierul la proteză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News