Mâna dreaptă a Laurei Codruța Kovesi, Dana Tițian, respinsă în ședința CSM. Voia să revină în magistratură

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătoarea Dana Tițian, pensionată, la cerere, în 2022, a făcut o cerere de reîncadrare în magistratură. Cerea un post la una dintre instanțele din subordinea Curții de Apel Alba Iulia.

Supranumită „mâna dreaptă a Laurei Codruța Kovesi”, fosta șefă DNA, judecătoarei Dana Tițian i-a fost respinsă cererea. Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii i-a refuzat cererea, în ședința de joi, 14 septembrie.

Fosta consilieră a Laurei Codruța Kovesi ceruse reîncadrarea în magistratură, pe un post de judecător în cadrul uneia dintre instanțele inferioare de pe raza teritorială a Curții de Apel Alba Iulia, cum ar fi Judecătoria Sebeș, Judecătoria Avrig, Judecătoria Orăștie, Judecătoria Aiud, Judecătoria Agnita sau chiar Tribunalul Hunedoara, conform CSM - https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=b9e07491-81c4-4eca-9f06-7deb0f2cc005-InfoCSM

Potrivit articolului 216 din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, reîncadrarea în funcția de judecător sau procuror a foștilor judecători sau procurori eliberați din funcție prin pensionare se face fără concurs la instanțele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea în cadrul cărora au dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional avut la data pensionării. Reîncadrarea se face numai la instanțe sau parchete care nu pot funcționa normal din cauza numărului mare al posturilor vacante ori din alte cauze obiective și numai dacă judecătorul sau procurorul a fost eliberat din funcție prin pensionare în ultimii 3 ani anterior reîncadrării. Iar, pe perioada reîncadrării, cuantumul pensiei de serviciu se reduce cu 85%.

Dana Țițian a deținut funcția de consilieră a șefei DNA în două perioade: prima dată, între 23 octombrie 2006 și 8 octombrie 2012, când a fost transferată la Parchetul General și a devenit consilieră pentru Laura Codruța Kovesi; apoi, din 2013 până în 2018, a ocupat poziția de consilieră la DNA sub conducerea actualului șef al Parchetului European.

Numele Danei Tițian a fost menționat în legătură cu unul dintre dosarele investigațiilor efectuate de Inspecția Judiciară, în care Laura Codruța Kovesi a fost acuzată că a însărcinat-o pe aceasta cu verificarea activității a două servicii teritoriale ale DNA, respectiv cele din Suceava și Iași.

Inspecția Judiciară a criticat faptul că Kovesi nu ar fi avut competența de a delega pe judecătoarea Dana Tițian pentru a efectua inspecții la cele două unități teritoriale.

Mai exact, Inspecția Judiciară a susținut că în anul 2017, Kovesi a emis un ordin prin care a desemnat-o pe judecătoarea Dana Tițian să facă parte dintr-o comisie de control la structurile teritoriale ale DNA din Iași și Suceava.

Potrivit Inspecției Judiciare, Laura Codruța Kovesi nu ar fi avut dreptul să numească un judecător pentru a efectua verificări asupra activității procurorilor.

În luna martie a anului 2019, într-un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Codruța Kovesi a obținut o hotărâre definitivă care a respins acuzațiile aduse de către Inspecția Judiciară. La acea vreme, judecătorii au concluzionat că fosta șefă a DNA nu a încălcat procedurile legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel