Un protocol de colaborare a fost încheiat marți, 15 februarie, de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Universitar de Urgență Elias și cu Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul unui proiect finanțat prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, care vizează controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și a rezistenței la antibiotic. Jurnalistul Val Vâlcu a moderat conferința.
Managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu, a atras atenția asupra problemei rezistenței la antibiotice.
„Ne confruntăm de ani întregi cu problema rezistenței bacteriene. Nu îmi doresc să joc rolul de Casandră, dar dacă nu luăm rapid niște măsuri, norii negri ai sfârșitului epocii antibioticelor se apropie destul de repede”, a spus managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu.
De asemenea, specialistul a atras atenția asupra prescrierii antibioticelor: „Aici avem foarte mult de lucru. Trebuie să formăm și trebuie să lucrăm zilnic la buna practică a antibioticelor, astfel încât să intre într-o rutină, să devină un automatism modul în care prescriem, în mod rațional, un antibiotic”.
Managerul Institutului "Matei Balş", Cătălin Apostolescu, a spus că subraportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă încă nerezolvată. După părerea sa, este necesară o regândire a modului în care infecţiile nosocomiale sunt raportate.
„Atâta timp cât infecția nosocomială este considerată un factor negativ pentru managementul spitalului, să nu ne mirăm că ea nu este raportată. În aceste condiții nu vom avea niciodată o raportare corectă, niciodată nu vom ști care este nivelul infecțiilor nosocomiale", a spus medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, în cadrul dezbaterii moderate de jurnalistul Val Vâlcu.
Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotic” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin propuneri de politici de sănătate publică. Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase probleme din Europa și de la nivel global: infecțiile asociate asistenței medicale și rezistența la antimicrobiene, care au consecințe severe nu numai pentru sănătatea umană și animală, ci și pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acțiune urgentă și coordonare intersectorială.
La conferința de presă online organizată cu ocazia semnării protocoalelor de colaborare au participat peste 50 de profesioniști din domeniul sănătății, domenii conexe, precum și importanți decidenți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu