Atunci când mâncăm în fața unui ecran, corpul activează un mecanism dăunător.
Publicitate
O masă devorată în faţa televizorului, a computerului, a tabletei, pe chat sau pe smartphone, pune în mişcare un întreg mecanism dăunător organismului şi creierului. Munca de acasă poate distruge obiceiurile alimentare de bază. Prânzul devorat într-un sfert de oră, lipit de scaun, în faţa computerului din birou sau a laptopului de acasă, sau cina consumată acasă, în faţa unui alt serial de televiziune dezvoltă obiceiuri dăunătoare sănătăţii.
„Când mănânci în faţa unui ecran, postezi pe Instagram, scanezi seriale de televiziune sau continui să lucrezi, atenţia nu converge către punctul potrivit, care este este conţinutul felului de mâncare” - explică Nadia Scaltrito, psiholog: „Ecranele sunt obiecte care fascinează, dar hipnotizează: captează atenţia, blochează alimentaţia conştientă şi activează organele predispuse la mirosuri, culori, gusturi. Nu ne dăm seama ce mâncăm, mâncăm mai mult şi, prin urmare, suntem predispuşi să ne îngrăşăm. Fără concentrare pe ceea ce faci, fără interes, este greu să te simţi satisfăcut”.
„O masă în faţa unui computer sau a unui televizor are un impact asupra memoriei şi contribuie tocmai la senzaţia de saţietate. În faţa unui ecran, simţurile sunt necesare prin ceea ce se întâmplă acolo, iar nu prin contribuţia senzorială a alimentelor. Este mai puţin probabil să fim plini. La scurt timp, creierul va păstra doar o vagă amintire a mesei, ceea ce îl va împiedica să măsoare cantitatea de alimente ingerate. Atenţie şi la conţinutul urmărit; fie că este vorba de o scenă în acţiune, de vizionarea la televizor sau de primirea unui e-mail sau a unei imagini violente, emoţiile joacă un rol în cantităţile consumate. Mâncarea are deseori proprietăţi care calmează şi liniştesc”, mai spune Nadia Scaltrito.
„Mâncarea cu cele cinci simţuri este esenţială pentru a asigura o digestie bună” - explică Flavia Bernini, biolog, nutriţionist.
„Mâncarea într-un mod distras duce la ingerarea de multă mâncare, prea repede, două elemente care împreună reprezintă un declanşator foarte periculos. Mâncarea în exces, pe lângă faptul că duce la creşterea în greutate în timp, induce o încetinire reală a digestiei, cu tot disconfortul inevitabil pe care îl presupune acest lucru, de la plenitudinea gastrică, la greaţă, la supraproducţia acidului clorhidric. Adesea, un exces de alimente aduce cu sine atât un consum exagerat de sare, cu consecinţa rechemării apei în stomac, un exces de carbohidraţi care sunt metabolizaţi cu dificultate de flora bacteriană, cu o creştere inevitabilă a fermentaţiei. La toate acestea se adaugă faptul că, mâncând rapid, ingerăm mult mai mult aer decât ar trebui: acest lucru creşte disconfortul gastric legat de umflături. Uitându-ne la mâncare, apreciindu-i mirosul şi aroma, dedicarea timpului potrivit unei mese ne va ajuta să ne simţim mai bine şi să mâncăm mai puţin, simţind saţietatea mult mai devreme”, adaugă specialista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu