Mănânci miere în Postul Crăciunului? Ce trebuie să știi de la specialiști despre acest aliment.
A fost spulberat un mit legat de miere, acest aliment care este consumat atât în perioada Postului Crăciunului, cât și în afara sa.
„Mierea este o combinație de fructoză și glucoză, în proporții diferite față de zahăr”, a precizat Dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în științe medicale, la DC News, adăugând ulterior:
„Deci, practic, mierea e tot combinație de fructoză și glucoză, ca și zahărul, doar că în proporții diferite, având exact aceleași calorii. La fel și siropul de arțar, alți îndulcitori. Aceștia sunt îndulcitori calorici. Există și îndulcitori noncalorici sau hipocalorici, care sunt de sinteză sau naturali. De origine naturală este, de exemplu, ștevia, care nu e atât de mult acceptată, pentru că rămâne un gust ușor neplăcut.”
Dr. Anca Hâncu, nutriționist, doctor în medicină, a vorbit despre meniul ideal în Postul Crăciunului.
„În această perioadă, se exclud proteinele și grăsimile de origine animală. În mod natural, scade sațietatea și crește senzația de foame. Și atunci, tendința firească a multor persoane care țin post, este să crească aportul de dulciuri, de diverse plăcinte, biscuiți, chec de post. S-ar putea, ca la finalul perioadei de post, să existe două-trei kilograme în plus”, a zis Anca Hâncu, doctor în medicină.
„Sunt câteva alimente care conțin proteine de origine vegetală pe care este bine să le aveți la fiecare masă în diverse combinații. Vorbim de leguminoase - faimoasa fasole, linte, mazăre, năut, apoi semințe, cum ar fi de chia, cânepă, dovleac, susan. Vorbim și de oleaginoase cum ar fi nucile, migdalele, alunele, alunele de pădure. Vorbim și de vegetale: sparanghel, spanac, ciuperci. Mai sunt și cerealele, și pseudocerealele, cum ar fi amarantul și hrișca. Chiar dacă toate aceste proteine de origine vegetală nu conțin toți aminoacizii esențiali, când le vom combina, vom avea, la finalul zilei, o alimentație corectă”, a mai spus specialistul la Antena 1 în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.
„Cânepa, amarantul, hrișca și soia sunt cele care au proteinele complete. Conțin toți aminoacizii. E bine să fie incluse în alimentație. De exemplu: soia cu varianta cu tofu.”, a mai zis Anca Hâncu.
„O budincă făcută dintr-o băutură de migdale sau de cocos, amestecată cu fulgi de ovăz, de orz sau de hrișcă și cu câteva fructe: afine, zmeură. Mai punem câteva migdale și avem un mic dejun foarte gustos. Putem presăra puțină scorțișoară. La prânz putem servi o supă cremă de linte, apoi o mâncare de hrișcă cu ciuperci sau o supă cremă de ciuperci cu niște paste de linte, cu dovlecel. Seara putem servi o mămăliguță cu sos de roșii la care adăugăm niște tofu sau niște pâine prăjită de secară, cu zacuscă, și cu tofu. Ca gustare, între mese, ar putea fi un dovleac copt, un măr copt, o gutuie coaptă sau câteva migdale, sau o băutură tot de migdale”, a mai spus Anca Hâncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News