Merită să te oprești puțin, să te așezi și să te bucuri de un mic dejun liniștit. Mestecă încet și fii atent la senzația de sațietate.
Deseori iei un mic dejun pe fugă în drum spre serviciu sau mănânci în grabă pentru a câștiga câteva minute care să-ți permită să fii mai productiv sau să simți că reușești să îmbini mai bine viața profesională cu cea personală.
Dincolo de alte reflecții legate de această cultură a grabei, merită să pui în balanță timpul și sănătatea și să te oprești câteva minute pentru a evalua posibilele consecințe ale mâncatului prea rapid. Ai experimentat vreodată un exces de gaze? Ai frecvent digestii dificile? Când a fost ultima dată când ai acordat atenție senzațiilor de foame și sațietate?
Primul aspect, înghițirea excesivă de aer în timpul și între mese, se numește aerofagie. Aceasta poate provoca de la o ușoară senzație de disconfort, greutate și balonare până la durere și distensie abdominală (o creștere vizibilă și măsurabilă a circumferinței abdomenului după masă).
Conținutul normal de gaz din tractul digestiv în stare de repaus alimentar este de aproximativ 200 de mililitri. Dacă această cantitate crește semnificativ, mecanismele fiziologice de eliminare a gazelor pot deveni foarte neplăcute. Volumul de gaze depinde de echilibrul dintre aportul, producția și eliminarea acestora, prin eructații, flatulență sau consumul lor de către microbiota intestinală.
Unul dintre principalii factori care contribuie la creșterea atât a înghițirii de aer, cât și a producției de gaze este mâncatul rapid. Alte cauze pot include consumul de gumă de mestecat, fumatul sau dezechilibrele microbiotei menționate.
Pe de altă parte, când mănânci repede, timpul de masticație scade și alimentele ajung în stomac aproape întregi, ceea ce necesită o producție mai mare de sucuri gastrice pentru a le digera corect. Acest lucru, care implică și un efort metabolic mai mare, cauzează neplăcuta senzație de greutate și indigestie care însoțește mesele rapide.
Un alt aspect care poate fi influențat dacă nu mesteci suficient – și, prin urmare, nu permiți acțiunea enzimelor orale – este absorbția alimentelor în intestinul subțire. Astfel, în ciuda eforturilor stomacului de a compensa acest deficit, mâncarea poate ajunge în intestin fără a fi digerată corespunzător, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News