Mâncăm porc de import! Ioan Ladoşi, APCPR: Din 5 fripturi, doar una mai este de provenienţă românească. Este o situaţie disperată

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România spune că de sărbători vom mânca, cel mai probabil, carne de porc din afară.

Pesta porcină africană (PPA) se extinde cu repeziciune în mai multe țări din Europa. Aceasta este inofensivă pentru oameni, însă destul de contagioasă și periculoasă în rândul animalelor. Producţia de carne din România este, evident, afectată astfel că suntem nevoiţi să importăm. Preşedintele PCPR, Ioan Ladoşi, a comentat fenomenul în direct la Digi24: "Mâncăm carne de porc din import, mult mai scumpă. Fermele din România se închid una după alta. În momentul de faţă, România asigură 15-20% din necesar”. De ce doar atât? Răspunsul vine de la preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoşi: "Pesta porcină! Nimic nu s-a făcut în ultimii 5 ani pentru stoparea acestei boli şi asta a condus la o reducere dramatică, cea mai mare reducere din UE a efectivelor de porci dintr-o ţară membră. E vorba despre porci care au fost distruşi în fermele contaminate. Doar anul trecut aproximativ 700.000 de porci au fost îngropaţi în loc să fie crescuţi şi trimişi spre galantar românilor. Preţul de producţie depăşeşte în continuare preţul cu care firmele comerciale îşi vând marfa către abatoare, respectiv către retaileri. Dacă nici pentru producătorii mici nu mai rentează să crească porci, în condiţiile în care nu au angajaţi şi nu trebuie ă cheltuiască foarte mult pe energie. pentru gaze şi alte costuri indirecte, ne aflăm într-o situaţie disperată careva conduce, în continuare, la o reducere a efectivelor de porci. Noi, la acest moment, nu ştim dacă fermele de producţie a cărnii de porc vor fi susţinut din perspectiva discuţiilor de acum referitoare la plafonarea preţului la gaz şi energie electrică. Cu tristeţe constatăm că din 5 fripturi doar una mai este de provenienţă românească."

Un român consumă, în medie, 28 de kg de carne de porc anual

Aducem din afară 80% din necesarul de carne de porc, faţă de 20%, cât importam în urmă cu 6 ani. Cantitatea cea mai mare de carne o luăm din Spania, Olanda, Germania şi Polonia. Un român consumă, în medie, 28 de kilograme de carne de porc anual. "Toate celelalte ţări din care noi, în continuare, importăm carne în cantităţi masive au lucrat la un plan de stopare a răspândirii pestei porcine. La noi nu s-a făcut, practic nu a existat niciun element de susţinere a fermelor în această direcţie. Iar asta a condus fie la pierderea de animale, fie la o scădere a apetitului de a creşte porci, pentru că riscul ca ferma să fie contaminată a crescut şi s-a menţinut în fiecare an" a mai spus Ladoşi.

Din 2022, în crescătoriile din Europa au apărut 285 de focare de pestă porcină africană, iar numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000. Virusul este mai popular în partea de est a Europei, care raportează 197 de focare în Republica Moldova şi în vestul Rusiei. Cinci dintre focare au fost descoperite în ultima săptămână. Epidemia de pestă porcină africană a ajuns până în provincii din Italia și Germania, unde s-au declanșat mai multe focare. În urma acestora aproape 2.800 de animale au fost sacrificate. Deoarece nu există un tratament împotriva acestei afecțiuni, pesta porcină africană este considerată mortală pentru animale şi duce la sacrificarea în masă a animalelor pentru a evita o epidemie.

Prima prezenţă a pestei porcine africane în Europa

„În acest sens, PPA ameninţă industria europeană a cărnii de porc, primul exportator mondial de porc şi produse pe bază de porc, cu aproape cinci milioane de tone exportate în fiecare an", sublinia Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) la finele lunii iulie. Pesta porcină africană nu reprezintă un pericol pentru oameni, însă pentru animale aceasta este mortală. Boala a apărut în Africa după care a ajuns să fie răspândită și în Europa și Asia. Virusul a ucis sute de milioane de porci şi a influențat industria mondială a cărnii de porc. Pentru prima dată, pesta porcină africană a apărut în Europa în anii 1960. Ulterior aceasta a revenit în 2007 prin Georgia. Organizaţia mondială pentru sănătate animală declară PPA drept o "ameninţare mondială".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel