Există zeci de specii diferite de cartofi, care își găsesc spațiul privilegiat între feluri de mâncare.
Pe lângă clasicii cartofi albi sau galbeni, exista cartofi dulci americani sau mov care dau o nota de culoare neașteptată oricărui fel de mâncare.
Dar să vedem cum putem pregăti o mâncare originală din cartofi. Pentru rețeta de mai jos sunt suficiente 2 ouă și puțin pesmet pentru o garnitură surprinzătoare. Ceea ce vom face este o rețetă răspândită în țările anglo-saxone, în special Anglia.
Ingrediente pentru a face cartofii unici:
500 grame de cartofi;
2 ouă;
4 linguri de pesmet;
sare;
ulei;
pudră de usturoi și boia de ardei (după gust).
Curățăm cartofii și îi dăm prin răzătoare cu ochiuri mari. Scufundăm cartofii în apă rece și îi vom clăti până când apa va fi limpede și curată. Acest pas este important pentru a elimina excesul de amidon și pentru formarea unei cruste.
Tartă senzațional de bună: fără făină, fără unt și fără ulei
Odată finalizată această operațiune, uscăm bine cartofii rași și îi transferăm într-un recipient mare în care vom adăuga pesmetul și ouăle. Putem adăuga în aluat usturoiul sau boia de ardei. Amestecăm totul și când aluatul începe să se lege, îl transferăm într-o tavă de copt și îl întindem și apoi îl tăiem în romburi.
Ketchup cu un condiment secret: o rețetă ușoară pentru care ai nevoie de roșii proaspete și coapte
În acest moment transferăm tava la frigider pentru 10 minute, pentru ca clătitele să fie mai compacte și să nu se destrame în timpul gătirii.
Acum nu mai rămâne decât să încingem uleiul într-o tigaie și să să începem să prăjim clătitele de cartofi.
Odată prăjite, scoatem clătitele pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei. Putem servi aceste clătite ca și garnitură sau ca al doilea fel de mâncare, însoțit de șuncă și smântână.
Vezi și:
Suntem obișnuiți să curățăm legumele și fructele, dar cele mai mute vitamine și minerale se află anume în coaja pe care o aruncăm.
Spre exemplu, coaja de dovleac este bogată în fibre, vitamine și antioxidanți. Într-adevăr este o mare greșeală să o aruncăm.
Vă prezentăm rețeta unor fursecuri delicioase pe baza de dovleac (inclusiv coajă) și ciocolată, care sunt 100% vegetale, datorita uleiului de cocos folosit în loc de unt.
În general, la prepararea deserturilor se folosesc ingrediente precum untul și ouăle, însă persoanele vegane sau cele alergice, le pot înlocui cu ușurință cu alte alimente de origine vegetală.
Ingrediente pentru 12 fursecuri:
260 grame de făină,
100 grame de zahăr brun,
130 grame de dovleac,
50 grame de ulei de cocos topit,
50 ml lapte vegetal,
70 grame de ciocolată neagră,
1 lingura de praf de copt,
un praf de sare.
Tăiați dovleacul în bucăți fără a-l curăța de coajă și fierbeți-l în apă nesărată timp de 15 minute sau până când este foarte moale. Scurgeți-l din apă și folosiți un blender pentru a-l transforma într-un piure, care se lasă să se răcească.
Într-un bol se pune piureul de dovleac împreună cu uleiul de cocos și laptele vegetal și se amestecă bine.
Făina, zahărul, praful de copt și un praf de sare se pun în al doilea castron și se amestecă cu un tel. Adăugați ingredientele lichide și începeți să amestecați cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile. Adăugați ciocolata tocată și frământați până se omogenizează bine.
Formați bile de aluat și puneți-le într-o tavă, acoperită cu hârtie de copt, la distanță unele de altele. Coaceți fursecurile la 190 de grade, timp de 12 minute. Înainte de a le pune pe masă, fursecurile se lasă să se răcească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu