Află în articol care este mâncarea de post preferată a Loredanei Groza.
Mâncarea de post preferată a Loredanei Groza este supa indiană, numită și rasam, scrie Realitatea.net. Aceasta este destul de ușor de preparat și plină de nutrienți.
Ingredientele necesare sunt: 2 roșii, 100 de grame de linte roșie, apă, ghee (ghee este un tip de unt clarifiat care nu conține apă și particule solide din lapte), 4 căței de usturoi,1 linguriță boabe de muștar, 1 linguriță chimen, 1 linguriță turmeric, frunze de curry, jumătate de lingură pudră de rasam (un mix de condimente picante, pe care îl găsiți în supermarket), sare, coriandru.
Mod de preparare:
Puneți într-o cratiță la rumenit lintea, fără apă sau ulei. După ce s-a rumenit, răsturnați-o peste roșiile tăiate cubulețe, în cratița în care veți fierbe supa.
Adăugați puțină sare și vreo patru cești de apă sau jumătate de cratiță și puneți la fiert cu capac, la foc mediu spre mic, pentru 20 de minute sau până s-a fiert lintea.
Într-o tigaie adâncă, topiți untul (puteți folosi și ulei), adăugați usturoiul întreg și toate condimentele din listă (în afară de coriandru). Căliți pentru două minute, adăugați jumătate de cană de apă și lăsați la foc mic să se pătrundă bine aromele, amestecând din când în când.
În momentul în care au trecut cele 20 de minute de când s-a pus la fiert lintea și roșiile, dați capacul la o parte și turnați supa în tigaie, peste condimente. Mai puneți sare după gust și lăsați să dea în clocot ca să se încorporeze conținutul. Supa se servește cu coriandru proaspăt tocat.
Celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre greșelile care trebuie evitate în post.
„Prin eliminarea produselor de origine animală dăm posibilitatea organismului să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească. Iată câteva recomandări.
Greșeli care trebuie evitate în post:
Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.
Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.
Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.
Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.
Obiective care trebuie atinse în post:
Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.
Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!”, a scris, luni, nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu