Un studiu clinic sprijinit de National Institutes of Health a descoperit că mâncatul în timpul nopții – așa cum fac mulți lucrători în schimburi – poate crește nivelul de glucoză, în timp ce mâncatul doar în timpul zilei ar putea preveni nivelurile mai ridicate de glucoză legate acum de o viață profesională nocturnă.
„Potrivit autorilor studiului, descoperirile ar putea duce la noi intervenții comportamentale menite să îmbunătățească sănătatea lucrătorilor în schimburi – lucrători din hoteluri, șoferi de camion, primii respondenți și alții – care, conform studiilor anterioare, ar putea prezenta un risc crescut de diabet, boli de inimă și obezitate.
Noul studiu, despre care cercetătorii au precizat că este primul care demonstrează efectul benefic al acestui tip de intervenție de sincronizare a meselor la om, apare online în revista Science Advances. Acesta a fost finanțat în principal de către Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge (NHLBI), parte a NIH. Acesta este un studiu de laborator riguros și extrem de controlat care demonstrează o intervenție potențială pentru efectele metabolice adverse asociate cu munca în schimburi, care reprezintă o preocupare cunoscută pentru sănătatea publică. Așteptăm cu nerăbdare studii suplimentare care să confirme rezultatele și să înceapă să descâlcească fundamentele biologice ale acestor constatări, a spus Marishka Brown, Ph.D., director al Centrului național de cercetare a tulburărilor de somn din cadrul NHLBI, se precizează pe drvasiradulescu.ro.
Pentru studiu, cercetătorii au înrolat 19 participanți tineri sănătoși (șapte femei și 12 bărbați). După o rutină de precondiționare, participanții au fost repartizați în mod aleatoriu la un protocol de laborator controlat de 14 zile, care a implicat simularea condițiilor de lucru pe timp de noapte cu unul dintre cele două programe de masă.
Un grup a mâncat în timpul nopții pentru a imita un program de masă tipic în rândul lucrătorilor de noapte, iar un grup a mâncat în timpul zilei.
Cercetătorii au descoperit că mâncatul pe timp de noapte a crescut nivelul de glucoză – un factor de risc pentru diabet – în timp ce restricționarea meselor în timpul zilei a prevenit acest efect. Mai exact, nivelurile medii de glucoză pentru cei care au mâncat noaptea au crescut cu 6,4% în timpul simulării muncii de noapte, în timp ce cei care au mâncat în timpul zilei nu au prezentat nicio creștere semnificativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu