Mâncatul noaptea poate modifica modul în care arzi caloriile și stochezi grăsimile

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Un studiu recent sugerează că mâncatul mai târziu în timpul zilei poate avea un impact direct asupra reglării biologice a greutății în trei moduri cheie: prin numărul de calorii pe care le ardem, nivelul de foame și modul în care corpul nostru stochează grăsimea.

Având în vedere că obezitatea afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume, acest studiu e o perspectivă valoroasă asupra modului în care riscul de a deveni obez ar putea fi redus într-un mod relativ simplu, scrie Sceince Alert.

Studiile anterioare identificaseră deja o legătură între momentul meselor și creșterea în greutate, dar aici cercetătorii au vrut să analizeze această legătură mai îndeaproape, precum și să dezvăluie cauzele și efectele biologice.

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate”, a spus neurologul Frank Scheer, de la Brigham and Women's Hospital din Boston.

„Cercetări anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate și creșterea grăsimii corporale. Am vrut să înțelegem de ce”, a adăugat el.

Cercetarea a fost strict controlată și a implicat 16 participanți cu un indice de masă corporală (IMC) în intervalul supraponderal sau obez.

Fiecare voluntar a trecut prin două experimente diferite, care au durat șase zile, cu somnul și alimentația strict controlate în prealabil și cu o pauză de câteva săptămâni între teste.

Într-un experiment, participanții au respectat un program strict de trei mese pe zi în jurul orelor normale - micul dejun la ora 9:00, prânz la 13:00 și cina în jurul orei 18:00.

La celălalt, cele trei mese au fost decalate, prima în jurul orei 13 și ultima în jurul orei 21.

Prin probe de sânge, întrebări de sondaj și alte măsurători, echipa a reușit să facă o serie de observații.

Ce s-a întâmplat în corpul oamenilor

Când mâncam mai târziu, nivelurile hormonului leptina – care ne spune când suntem săturați – au fost mai scăzute pe parcursul a 24 de ore, ceea ce indică faptul că participanții ar fi putut simți mai multă foame. În plus, caloriile erau arse într-un ritm mai lent.

Testele au arătat, de asemenea, că expresia genei țesutului adipos – care afectează modul în care organismul stochează grăsimea – a crescut procesul de adipogeneză care formează țesuturile adipoase și a scăzut procesul de lipoliză care descompune grăsimea.

„Am izolat aceste efecte controlând variabilele confuze precum aportul caloric, activitatea fizică, somnul și expunerea la lumină, dar în viața reală, mulți dintre acești factori pot fi ei înșiși influențați de momentul mesei”, a spus Scheer.

Desigur, obezitatea poate duce la alte probleme de sănătate, inclusiv diabet și cancer, și astfel găsirea unor modalități de a împiedica dezvoltarea acesteia în primul rând ar face o diferență enormă pentru sănătatea populației globale.

Ceea ce arată acest studiu este că mâncatul mai devreme în timpul zilei poate avea un impact asupra trei factori cheie ai modului în care corpurile noastre echilibrează energia și riscul de obezitate ulterior. Aceasta ar putea fi o schimbare care este poate mai ușor de gestionat de unii oameni decât să țină o dietă sau un regim bazat pe exerciții fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel