Mâncatul zilnic la această oră poate crește riscul de cancer

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Riscul de cancer creşte semnificativ dacă avem obiceiul să luăm masa seara, după anumite ore, avertizează OMS.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul este a doua cauză de deces la nivel global, cele mai frecvente tipuri de cancer fiind în cazul bărbaților cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac și de ficat, în timp ce femeile sunt mai predispuse la cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical și tiroidian.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Sănătate din Barcelona, ​​momentul în care mănânci poate determina riscul de a dezvolta cancer. S-a descoperit că oamenii care mănâncă în mod regulat după ora 21 și nu lasă un interval de două ore între momentul în care au luat masa și ora la care se culcă, au un risc cu 25% mai mare de a face cancer, comparative cu cei care nu au acest obicei alimentar, se arată pe siteul Moffitt Cancer Centre. Ceasul biologic circadian determină și reglează ciclul somn-veghe și se repetă aproximativ la fiecare 24 de ore. Acesta este ritmul circadian. Dacă ceasul tău funcționează corect până la ora 21 sau mai târziu, corpul tău ar trebui să se relaxeze pentru a dormi, nu să devină activ. Însă, atunci când mănânci, corpul primește semnalul să fie activ. Acest lucru poate perturba ritmul circadian și poate afecta somnul, foamea și stresul.

Ce s-a descoperit

Studiul a evaluat 621 de cazuri de prostată și 1.205 de cancere de sân și a analizat 872 de subiecți de sex masculin și 1.321 de femei care nu au lucrat niciodată în tură de noapte. Cu ajutorul interviurilor și chestionarelor, aceștia au fost întrebați despre ora mesei, somn și cronotip. La persoanele care au spus că au dormit două sau mai multe ore după cină s-a constatat un risc cu 20% mai mic de cancer de sân sau de prostată. Atunci când persoanele combinau acest comportament cu mâncatul târziu, riscul a crescut la 25 la sută în total. „Studiul nostru concluzionează că aderarea la tiparele de alimentație diurnă  este asociată cu un risc mai scăzut de cancer. Aceste constatări subliniază importanța evaluării calendarului în studiile despre dietă și cancer”, a spus doctorul Manolis Kogevinas, autorul principal al studiului. În timp ce sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce momentul în care se mănâncă afectează riscul de cancer, anumite dovezi sugerează că acest lucru s-ar putea datora modelului de somn perturbat.

În 2007, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății a concluzionat că munca în schimburi, care implică tulburări circadiene, reprezintă un risc cancerigen pentru oameni. Aceste lucruri se explică prin faptul că ceasul corporal urmează un ciclu de 24 de ore, care controlează momentul în care ne trezim, apetitul, temperatura corpului și starea noastră de spirit. Orice întrerupere a acestuia înseamnă risc crescut de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel