Claudia Manda a susținut o conferință de presă, după audierea șefului SRI, Eduard Hellvig.
"Opt subiecte, în principal, am discutat. Unul dintre subiecte a fost legat de protocoalele de colaborare dintre SRI și instituții din România. În total au fost 565 de astfel de acte, protocoale sau acorduri. Dintre acestea, 432 au fost protocoale, restul au fost documente și acorduri. 337 sunt active, 134 denunțate și 94 sunt abrogate ca urmare a schimbărilor legislative. Discuția a vizat ca toate aceste protocoale să ne parvină la Comisie și angajamentul Serviciului a fost ca în maximum o săptămână toate aceste documente să ne vină la Comisie", a spus Claudiu Manda.
Protocoale din 2016
"Am avut o discuție legată de cele două protocoale din decembrie 2016, cel secret și cel nesecret. Au avut la bază OUG 6, care în opinia SRI presupunea două elemente. Că pe vidul legislativ ca urmare a deciziei CCR, nu exista acea structură de interceptări care era la SRI. Cea de-a doua: de a defini organul de cercetare specială și aici ne-a fost prezentat faptul că procedura e definită în Codul de procedură penală, că acesta a fost sensul și că modificările aduse legislației ca urmare a deciziei CCR, nu exista organ de cercetare specială penală. Spunea că e nevoie de acesta și în ceea ce privește infracțiunile de terorism sau la adresa securității naționale (...)
Au fost prezentate documentele din zona Justiției. Conducerea dorește să desecretizeze mare parte dintre acestea. Nu avem în acest moment concluzii. Au fost întrebări de la Comisie, cum au fost denunțate, au fost efecte. Conducerea SRI a invocat actele normative și în afara de OUG 6 mai sunt două legi", a mai declarat șeful Comisiei SRI.
Protestele din 10 august
"Persoane, organizaţii, structuri care doresc destabilizarea statului intră în zona SRI. Elementele care ţin de ce s-a întâmplat sunt chestiuni de ordine publică. Concluzia a fost că era şi obligaţia SRI ca atunci când captează informaţii, date utile instutiilor să fie transmise acestor structuri. Au avut în acel comandamanet un reprezentant care a informat, au existat note trimise Ministerului, Jandarmeriei, înainte şi după eveniment (...) Eu am primit o notă secretă, însă concluzia a fost că, în perioada următoare, toate informările transmise să ne parvină şi noi.
Au fost inclusiv informaţii că există pericolul de a escalada acest protest, să devină violent. A fost întrebat despre activiştii de la #rezist. Nu s-a detaliat. Am convenit că dacă vorbim de o finanţare străină asupra unei organizaţii poate fi o ameninţare la securitatea naţională", a adăugat Manda.
Propunerea de a exista Autoritatea Naţională de Interceptare
"Am vorbit despre modificarea legislației în care SRI consideră că este obligatoriu să fie una proaspătă, modernă, care să ofere instrumente de a face faţă provocărilor la adresa securităţii naţionale (...) Se doreşte modificarea legii SRI, în ceea ce priveşte ameninţările naţionale (...) Este important să avem o lege a informaţiilor clasificate (...) S-a vorbit despre statutul ofiţerilor de informaţii (...) O propunere de a exista Autoritatea Naţională de Interceptare, care să fie singura în raport cu operatorii de comunicaţii, să livreze datele şi informaţiile respective pe bază de mandat.
A mai fost un subiect legat de forma de organizare internă. Discuţia nu a fost foarte lungă, dar nu pot dezvolta subiectul în spaţiul public. Am discutat de relaţia cu ANI şi situaţia domnului Hellvig la momentul în care era ministru (..) Avem suficient de multe elemente ca în perioada următoare să formulăm un raport (...)
Planurile de cooperare în baza protocolului din 2009. Am solicitat să ne parvină unul dintre acestea cu care am fost sesizaţi de Traian Băsescu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News