Ștefan Mandachi a transmis un mesaj în contextul începerii războiului din Ucraina.
'Astăzi îmi scrie un manager regional din Spartan că e în vizită la locația din Vicovul de Sus și că se holbează peste câmp, în Ucraina. E liniște deocamdată, zice.Am deschis Google Maps și am realizat că suntem la o aruncătură de praștie de război. Dacă, din greșeală, ricoșează o bombă, ajunge instantaneu la Putna sau la Siret. Verificați harta! Războiul e dramatic de aproape de Suceava.
Cine și-ar fi imaginat vreodată, că în plină epocă digitală, când cu toții așteptam să se colonizeze alte planete, mai poate începe un război cu tancuri și cu soldați și cu mitraliere?
Te-ai fi așteptat la războaie ”digitale”, la hackeri instruiți, la eventuale lupte în Metaversuri, dar în niciun caz la o invazie ca-n al doilea război mondial. Mi se pare de-a dreptul absurd.
Ce tâmpenie, ce oroare... Nu mai e mult până când vom vedea copii, mame, bătrâni hohotind, alergând, plini de sânge. Ce inutil, ce stupid, ce ilogic... Acum mi-e clar ca lumina zilei: este de natura evidenței că Putin a simulat negocierile. Un teatru horror. Absolut totul era planificat de ani se zile.Eu n-am crezut nicio clipă că poate începe invazia.
Ce rost ar fi avut? Mi-am imaginat că doar se burică Putin și atât. O glumă agresivă. Pentru ce să moară copii? Pentru ce să reînceapă traumele? Nici n-am putut mânca dimineață. Situația mi se pare de neînțeles, de-a dreptul science fiction. Este peste puterea mea de discernământ: la ce-i util un război, în 2022, cu crime, cu moarte, cu plânsete. Încă nu pot digera titlul: ”cel puțin 8 morți în Ucraina”.
Chiar era nevoie de o nouă Siria acum și aici?În afară de Putin, un dereglat complet scăpat din cămașa de forță, mai există un vinovat mare, mare de tot: corupția din Ucraina. Aici poate aduce șpaga: te slăbește ca stat, te vulnerabilizează, te îngroapă.Când eram în liceu, am mers de mai multe ori în Ucraina.
Aveau un bazar plin de fake-uri la Cernăuți și mergeam să-mi cumpăr haine, mai ieftine, de pe la ei, ca mai apoi să mă laud că port haine originale. Vameșii și polițiștii ucrainieni erau (și probabil sunt) niște șpăgari obsedați: te amenințau, nerușinații, să le dai mită la tot pasul. Erau scăpați de sub control. În trafic te opreau și rânjeau: ”tradiția!”. Șoferii nu scoteau niciun sunet și executau. Ți se întorceau mațele pe dos cât erau de agresivi. Vameșii se cățărau în autocare și întindeau ghearele după șpăgi la femei în vârstă.
N-aveau scrupule, n-aveau milă. În nicio vamă din lume nu am văzut atâta puroi corupt. Am fost în cele mai sărace țări din Africa, dar așa ceva nu exista nicăieri pe planetă. Aici aduce corupția! Corupție care, să nu uităm, colcăie și la noi. Suntem cea mai coruptă țară din UE.
Corupția este cea mai periculoasă infracțiune pentru securitatea unui stat. Și vinovați sunt și cei care-i votează și suportă pe corupți. Deci, și întreaga lor nație e responsabilă pentru situația de față.Să ne imaginăm că Ucraina ar fi fost de nivelul economic al Dubaiului sau Qatarului sau Germaniei.
Să fie un nivel de trai uriaș, să fie un miracol economic cu zero milă față de corupți. Ar mai fi avut atâta sânge-n instalație rușii să dea năvală?Am avut discuții cu patru supraviețuitori de la Auschwitz, care au trăit ororile războiului și înțeleg puțin mai bine ce consecințe la nivelul psihicului colectiv poate avea o astfel de catastrofă.
Eu încă sper să fie doar o amenințare și să se oprească urgent totul. Este de-a dreptul absurd. Sper din inimă să nu se întâmple asta, dar dacă vor sosi refugiați în țară, aș încerca să-i găzduiesc și să-i sprijin cu toate forțele (cazări hotel și alte apartamente disponibile, hrană, medicamente).', a scris Ștefan Mandachi, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu