Ar putea fi invalidate mandatele Partidul Oamenilor Tineri obținute în urma alegerilor parlamentare.
Update: Anamaria Gavrilă, președintele POT, a reacționat, indignată de faptul că se discută despre posibila invalidare a mandatelor partidului pe care îl conduce.
„Nu știu de unde a plecat această total dezinformare. Nu este cerut de lege să ai mandatar în fiecare județ. Noi am avut un singur mandatar, mandat pentru fiecare județ în parte. Am fost la AEP, doamna contabilă și doamna mandatar au fost acolo astăzi, nu a fost nicio problemă. Au fost informate că cheltuielile trebuiau făcute la nivel național, așa le-au făcut. Informarea a fost greșită, când au ajuns acolo li s-a spus că trebuie făcute la nivel de circumscripție, ceea ce au refăcut.
Nu a fost absolut nicio problemă, am luat număr de înregistrare. Deci, chiar nu înțeleg de unde a plecat această dezinformare. Această dezinformare a apărut în presă când doamna contabilă și doamna mandatar erau încă la AEP. Nu era biroul închis, încă se făceau documentele. Nu înțeleg unde e problema.
(...) Vă rog frumos să mă lăsați să intervin. Deci, discuția aceasta nu are nicio bază. Nu are absolut nicio bază. Noi am depus acest raport, am primit număr de înregistrare, raportul este în ordine. Nu știu cine este acest domn care aberează, adică aberează cu nevalidarea, cu nu avem senatori. Deci, nu înțeleg discuția aceasta. Înțeleg că trebuie făcută o emisiune, dar chiar nu este nicio bază pentru ce vorbiți”, a spus Gavrilă la Realitatea Plus.
Știrea inițială: Mandatele obținute de Partidul Oamenilor Tineri (POT) - partidul care îl susține pe candidatul independent la prezidențiale Călin Georgescu - la alegerile parlamentare din acest an ar putea fi invalidate.
Cristina Trăilă, deputat PNL, a explicat situația în care s-ar putea invalida aceste mandate.
„Este posibilă invalidarea pentru că regulamentul Camerei... există precedent pe invalidări individuale pentru că așa se întâmplă. Da, absolut. Și mandatul trecut am avut astfel de invalidări. N-am avut situații de genul acesta, nu au existat parlamentari care să facă campanii ilegale, din punctul meu de vedere, pentru că atâta timp cât nu ai mandatar financiar te încadrezi acolo. Procedura e foarte clară, prevăzută de regulamentul Camerelor. Se constituie o comisie de validare, după prima ședință de plen, 30 de deputați în cazul Camerei Deputaților, se iau dosarele, se analizează, se verifică astfel de lucruri, iar din punctul acesta de vedere cei 30 de deputați au toată deschiderea să invalideze pentru că temei legal există”, a explicat Trăilă.
„Decizia de invalidare este definitiva?”, a fost întrebată deputata.
„Da și, practic, ei au această posibilitate să invalideze aceste mandate. Nu le pot face la modul general, adică întreg partidul, ci individual”, a precizat Trăilă la Antena 3.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a oferit clarificări astăzi, 13 decembrie 2024, cu privire la o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție (DNA), referitoare la punerea la dispoziție a documentelor depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. AEP a subliniat că toate documentele legate de aceste alegeri au fost arhivate în cadrul instituției, în urma încetării activității Biroului Electoral Central pentru membrii din România în Parlamentul European din 2024.
Autoritatea Electorală Permanentă a dorit să asigure opinia publică că solicitarea DNA nu a fost însoțită de vreo percheziție la sediul Biroului Electoral Central sau al AEP, iar documentele cerute vor fi depuse conform procedurilor legale în cursul zilei de astăzi.
Citește în continuare aici: AEP, precizări privind solicitarea Parchetului referitoare la punerea la dispoziție a unor documente S.O.S. România, partidul Dianei Șoșoacă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci