Mandatul de eurodeputat al separatistului catalan Oriol Junqueras este valid, consideră avocatul general al CJUE

Mandatul unui eurodeputat depinde numai de votul alegătorilor şi nu poate fi subordonat unei formalităţi impuse de statul din care provine, conform opiniei exprimate marţi de avocatul general al Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul separatistului catalan Oriol Junqueras, informează AFP, scrie Agerpres.

Această concluzie a avocatului general nu angajează CJUE, care urmează să dea un verdict în această speţă, dar de obicei în hotărârile sale instanţa europeană ţine cont de opinia avocatului general.

Justiţia europeană a fost solicitată de Curtea Supremă spaniolă cu privire la imunitatea lui Oriol Junqueras, fostul număr doi al guvernului regional catalan şi condamnat pe 14 octombrie la 13 ani de închisoare cu executare pentru rebeliune şi deturnare de fonduri publice.

Junqueras a fost ales pe 26 mai în Parlamentul European (PE) în urma alegerilor validate şi de comisia electorală spaniolă. Însă Curtea Supremă spaniolă a refuzat să-l lase să iasă din închisoare - unde se afla atunci în arest preventiv în timpul procesului - pentru a depune jurământul de europarlamentar, etapă impusă de legislaţia spaniolă pentru aleşii din PE. Invocând nerealizarea acestei proceduri, pe 20 mai comisia electorală spaniolă a declarat vacant locul său în PE.

Dar potrivit avocatului general al CJUE, Maciej Szpunar, obţinerea unui mandat parlamentar nu poate rezulta decât din votul alegătorilor şi nu poate fi subordonată îndeplinirii vreunei formalităţi. O persoană a cărei alegere a fost proclamată oficial de autoritatea competentă a statului membru în care această alegere a avut loc obţine prin acest simplu fapt şi din acel moment calitatea de membru al PE, mai menţionează avocatul general într-un comunicat difuzat de CJUE.

El mai notează că autorităţile naţionale au obligaţia să se abţină de la orice măsură care ar putea împiedica demersurile necesare ale acestui membru pentru a-şi prelua efectiv mandatul şi să suspende măsurile în curs, cu excepţia cazului în care a obţinut ridicarea imunităţii de către PE.

Maciej Szpunar subliniază că Junqueras a fost judecat şi condamnat penal fără ca PE să fi avut ocazia să se pronunţe asupra imunităţii sale parlamentare şi preconizează o interpretare care să consolideze competenţa PE în materie de imunitate a membrilor săi, adică legislativului europeană să-i revină sarcina de a evalua oportunitatea ridicării sau a apărării imunităţii unuia dintre membrii săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel