”Eu îmi apăr sărăcia și nevoile”... Așa cum nu sunt de acord cu pasivitatea ”eroului” național din Miorița, nu mă încântă nici perspectiva versului de mai sus. De ce să-ți aperi sărăcia? Mai bine lupți împotriva ei. Desigur, Eminescu avea alt mesaj, dar fraza a devenit o lozincă patriotardă, a prins rădăcini în mintea românilor.
Oamenii din Pungești nu sunt de vină fiindcă s-au născut săraci. Poate au un merit în a rămâne așa, oricâte ocazii le-ar da târcoale. Nu e vina lor că a făcut Ceaușescu o industrializare dementă, fără logică economică, și a uitat ori n-a vrut să le contruiască și șosele, ca să mai vadă lumea. Nu sunt vinovați că i-au intoxicat cu propaganda, atât comuniștii, cât și ceilalți, făcându-i să creadă că Palatul Parlamentului e centrul Universului și nu poate dormi restul omenirii, dacă la Cotroceni se vorbește cu glas tare.
Recent, în comună a avut loc o dezbatere despre gazele de șist. Vreo 50 de persoane au ținut să-și apere sărăcia. Mesajul e simplu: de ce să faci foraje la mine în curte, fă-le la tine, dacă îți convine. Perfect! Se ridică doar două probleme.
Sunt destui alții care ar vrea să le vină Chevron în curte. De exemplu, oamenii din Prahova au înțeles, încă de acum 100 de ani, că se poate trăi bine din petrol și gaze. Nu am auzit să refuze cineva o sondă, care îi aduce chirie, ba din contră. Să citim sau să recitim Flăcările, de Radu Tudoran, dacă vrem să vedem cum era în perioada interbelică. Nu întâmplător, Prahova a fost județul este cel mai bogat, după Capitală. Când ne considerăm buricul târgului, să nu uităm că lumea nu începe și nu se termină la Fetești. Australia, de pildă, regretă că Exxon, Shell și Chevron amână investiții de 100 miliarde de dolari, fiindcă gazele din SUA sunt mai ieftine.
Iar asta este a doua problemă: Chevron are unde fora, dar oamenii din Pungești au alternativă? Poate, agricultura? Fiindcă nu-i văd construind celulare sau panouri fotovoltaice, ca în China. Poate, dar cine o să le cumpere marfa, dacă nu merge industria? Poliția, spitalul, școala pe care le folosesc pungeștenii, bune-rele, sunt plătite de bucureșteni, constănțeni, brașoveni, prahoveni sau timișoreni. Restul județelor consumă mai mult decât strâng prin impozite. Orășenii n-au curte în care să foreze Chevron. Când n-or mai avea nici job, nici ce vinde din casă, ca să plătească legumele din Pungești, cui or să le vândă pungeștenii? Din câte observ, de exporturi se ocupă turcii și polonezii...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu