EXCLUSIV  Manevra ALDE cu PSD și episodul Geoană-Boc. Tăriceanu, miză înainte de prezidențiale: ce pierde

Călin Popescu-Tăriceanu și Viorica Dăncilă
Călin Popescu-Tăriceanu și Viorica Dăncilă
Alegeri prezidentiale 2024

PSD a transmis, miercuri seară, după ședința cu ALDE, că a avut loc o discuție care a vizat alianța și coaliția de guvernare, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc o nouă analiză pe un set de măsuri care privesc actul de guvernare și agenda publică. Deciziile de săptămâna viitoare vin după ședințele PSD în care va fi asumat oficial candidatul la prezidențiale. Printre detaliile despre ședința cu PSD, ALDE a mai transmis că ”La începutul lunii septembrie, ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni”. 

Posibila decizie a ALDE de a ieși de la guvernare în septembrie, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale, are la bază calcule politice. 

Repetă ALDE greșeala PSD-ului din 2009?

Jurnalistul Val Vâlcu amintește de acordul PDL cu PSD-PC, din decembrie 2008, care a susținut Guvernul Boc, ca mai apoi în octombrie 2009, PSD să se retragă de la guvernare, cu toți miniștrii, după scandalul generat de declarația lui Dan Nica despre fraudarea alegerilor. Atunci, Emil Boc l-a făcut răspunzător pe ministrul de Interne Dan Nica pentru creșterea infracționalității din România și a propus plecarea sa din Guvern. În replică, Mircea Geoană a decis: plecăm toți. Manevra se voia a fi una câștigătoare în fața electoratului înainte de alegerile prezidențiale 2009, fiind cunoscut că partidele aflate la guvernare se erodează. Rezultatul a fost unul singur: Ministerul de Interne și alte pârghii și instituții au ajuns integral pe mâna PDL, într-un moment în care alegerile au fost câștigare la o diferență de doar 50.000 de voturi, cu acuzații de fals. Calculul politic al lui Mircea Geoană s-a dovedit a fi o manevră greșită. În prezent, pe scena politică, ALDE, în încercarea de a-și face imagine prin ieșirea de la guvernare - guvernare la care a participat fără vreo problemă în ultimii ani, face aproximativ același lucru, merge pe o cale care vulnerabilizează partidul, lăsându-l fără expunere și dând adversarului posibilitatea să fie într-o poziție de decizie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel