Aflat la Târgu Mureș pentru a evalua situația înființării Facultății de Medicină și Farmacie de la Ioan Mang a afirmat că a constatat, după câteva ore de discuţii cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, că nici conducerea Universităţii, dar nici "partea care doreşte linie de predare maghiară" nu agreează ideea unei facultăţi maghiare separate. Ministrul a spus că Hotărârea de Guvern de înfiinţare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie la UMF Târgu Mureş a reprezentat "o forţare oarecum venită din partea fostului Guvern". Mang spune că din moment ce nimeni nu îşi doreşte facultatea înfiinţată prin HG va propune Executivului adoptarea unei alte decizii de Guvern prin care să se anuleze cea privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie la UMF Târgu Mureş. "Eu am să merg la Guvern cu propunerea de a lua o Hotărâre de Guvern prin care să anulăm HG cu înfiinţarea facultăţii, pentru că toată lumea a fost de acord că nu e cazul de facultate, noi ne dorim altceva. Ne dorim linii de predare şi eventual departamente. Am să încerc să mai vin peste câteva săptămâni la Târgu Mureş pentru a discuta cu Senatul (UMF). Este delicat, autonomia universitară trebuie s-o respectăm, m-am angajat să respect autonomia universitară şi vreau s-o respect", a spus Mang. În opinia acestuia, legea Educaţiei "este destul de bine gândită la învăţământul în limbile minorităţilor", însă "problema mare" apare în domeniul sănătăţii, "unde este mult mai delicat să se facă inclusiv practica în limba maghiară".
"Şi aici trebuie să fie de acord şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Naţional al Medicilor şi ARACIS - sunt o serie de factori care vor trebui să-şi spună cuvântul", a spus Mang, subliniind că practica în sănătate se desfăşoară acum, conform legii, în limba română.
"Linia de predare în limba maghiară este o chestiune cu care conducerea este de acord, dar aici este o problemă - orele de practică se fac în română, potrivit normelor ARACIS. Trebuie să vedem ce trebuie să modificăm în legislaţie, la ARACIS. (...) Cred că este în interesul studentului să facă practica în limba română, dacă găsim varianta să fie bilingvă e şi mai bine. Poate un compromis cu linie în care să fie un departament cu practica în limba română ar fi cel mai bun. Astăzi nu am ajuns la un astfel de compromis", a spus Mang, care a subliniat că trebuie să discute toate aceste aspecte cu ARACIS, care este un for autonom.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News