Capitala, blocată de mitingul de protest. Se cere modificarea Codului Penal

Protest
Protest

Un marş contra violenţei împotriva femeilor va avea loc, sâmbătă, pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Victoriei, via Piaţa Romană, potrivit unui comunicat transmis de organizatorul manifestării, Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor.

 'Participanţii sunt aşteptaţi începând cu ora 15,00, în Piaţa Universităţii, la ieşirea dinspre parcul Colţea', relevă sursa citată. Aflat la a treia ediţie, marşul 'Împreună pentru siguranţa femeilor' se va desfăşura anul acesta sub sloganul 'Nu eşti singură' pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu femeile supravieţuitoare ale 'violenţelor sexiste', conform sursei menţionate.

'Organizaţiile neguvernamentale solicită autorităţilor publice să ia măsuri concrete care să reducă incidenţa actelor de violenţă, să crească numărul de acte raportate şi soluţionate în instanţe şi să se îmbunătăţească asistenţa: să modifice de urgenţă legislaţia, astfel încât să existe ordinul de protecţie provizoriu, emis de Poliţie imediat după constatarea faptei de violenţă (...), să modifice de urgenţă Codul Penal, astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea; să se sesizeze din oficiu în cazul violenţei împotriva femeilor pentru un număr de zile de îngrijiri medicale corespunzător realităţilor trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale, cum este specificat în prezent; să existe personal specializat pentru cazurile de violenţă împotriva femeilor, care să ţină cont de riscul de re-traumatizare a victimei', relevă comunicatul.

Toleranță zero față de violența asupra femeilor

Autorităţilor li se mai cere să se înfiinţeze centre specializate pentru cazurile violenţă sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală; să se sesizeze din oficiu atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore; să existe colaborare între instituţii ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărţuire sexuală, exploatare sexuală; să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte violenţa asupra femeilor şi să includă în educaţie noţiuni despre egalitatea de gen şi pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Totodată, se atrage atenţia asupra gravităţii fenomenului violenţei cu care se confruntă femeile din România. Una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puţin odată în viaţă, potrivit Studiului Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale 2014.

18683 fapte de violenă, 34 agresori

În comunicat se arată că 25% dintre omoruri au avut loc în familie în 2015, conform datelor Ministerului Public; 90% dintre victimele care cer ordin de protecţie sunt femei; doar 34 de agresori au fost condamnaţi definitiv în anul 2016, în raport cu 18.683 de fapte de violenţă în familie sesizate. 'În fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sancţionate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizonierele unei culturi a violenţei în care victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate. Sexismul, rasismul, clasismul, homofobia sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile şi abuzurile', se mai arată în comunicat. Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor este formată din 25 de organizaţii neguvernamentale. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Nona Jalbă)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel