Manifestanţi pentru democraţie din Hong Kong susţin independenţa Cataloniei

Sute de protestatari din Hong Kong şi-au manifestat joi susţinerea pentru independenţa Cataloniei, subiect evitat în China, transmite Reuters. Unii dintre manifestanţi purtau steaguri ale provinciei spaniole şi bannere care chemau la "lupta comună pentru libertate".

Milioane de demonstranţi au ieşit anul acesta pe străzile din Hong Kong, cerând democraţie în fosta colonie britanică, revenită sub autoritatea Beijingului în 1997. O mică parte dintre protestatari au cerut şi independenţa faţă de China, remarcă Reuters, citează Agerpres.

Adunarea din Hong Kong în sprijinul Cataloniei a avut loc într-un parc din centrul metropolei, unul din puţinele locuri unde au fost autorizate manifestaţiile în ultimele săptămâni. Unii protestatari au cerut online boicotarea manifestaţiei, apreciind că este prea provocatoare şi riscă să afecteze sprijinul internaţional pentru cauza proprie.

Majoritatea sloganurilor afişate joi susţineau independenţa Cataloniei şi condamnau brutalitatea poliţiei din Hong Kong în timpul ciocnirilor cu manifestanţii, în cele cinci luni de proteste. Au apărut însă şi câteva bannere care cereau independenţă pentru Hong Kong şi au fost scandate, cu voce joasă şi pentru scurt timp, sloganuri în acelaşi sens. Conducerea comunistă de la Beijing consideră că subiectul independenţei depăşeşte limitele acceptabile - "linia roşie", după cum remarcă Reuters.

Reuters observă că separatiştii din Hong Kong şi cei din Catalonia, care cer secesiunea de Spania, au obiective similare, deşi contextele sunt diferite.

În septembrie anul trecut, China a interzis oficial, pentru prima dată după 1997, o organizaţie politică din Hong Kong care promova independenţa. În fosta colonie britanică au fost menţinute libertăţi de care nu se bucură chinezii de pe continent, conform modelului numit "o singură ţară, două sisteme"; printre altele, sistemul judiciar este independent şi sunt permise protestele.

În Spania, cu o singură excepţie, principalele partide se opun organizării unui referendum pentru independenţa Cataloniei, însă nu a fost interzisă nicio formaţiune separatistă, iar provincia - cea mai bogată din ţară - beneficiază de o anumită autonomie politică, inclusiv de un parlament propriu şi de controlul unei părţi din buget; limba catalană are statut oficial, alături de spaniolă. Catalanii au protestat în masă, luna aceasta, împotriva sentinţelor prin care au fost condamnaţi la închisoare nouă lideri ai provinciei, implicaţi în referendumul pentru independenţă din 2017, declarat ilegal de autorităţile de la Madrid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel