O ceremonie de depunere de coroane şi o mai multe activităţi cultural-educaţionale vor fi organizate de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel' cu prilejul împlinirii a 78 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria şi a 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz.
Potrivit unui comunicat al INSHR 'Elie Wiesel', transmis AGERPRES, joi, la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti, începând cu ora 10,00, va avea loc ceremonia de comemorare şi depunere de coroane, la care sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, ai corpului diplomatic, ai comunităţii evreieşti şi ai societăţii civile. Pe 11 şi 12 octombrie, Institutul 'Elie Wiesel' organizează colocviul internaţional 'Memorializarea în contemporaneitate a Holocaustului în Europa Centrală şi de Est'.
Conferinţa interdisciplinară reuneşte experţi din cinci ţări care vor discuta despre forme contemporane de memorializare a Holocaustului, urmărind aprofundarea subiectului privind mecanisme ale memoriei. Pe 14 octombrie, la ora 11,30, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative va fi inaugurată expoziţia tematică 'Remeber to resist. Memoria Genocidului împotriva romilor din România'.
Proiectul este organizat de Asociaţia Plural şi Bildungswerk fur Friedensarbeit în parteneriat cu Institutul 'Elie Wiesel' şi documentează memoriile supravieţuitorilor romi ai Holocaustului, precum şi ale martorilor încă în viaţă ai acestei tragedii. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 12 noiembrie. De asemenea, până pe data de 19 octombrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român poate fi vizitată expoziţia internaţională 'Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului'. Expoziţia a deschis seria activităţilor organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Victimelor Holocaustului din România, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News